Skocz do zawartości

Pytania do tarota

Polecane posty

Napisano

Witajcie

Mam do Was pytanie jak układacie pytania do tarota? tak żeby były jak najbardziej konkretne. Bo czasami mam z tym problem, nieraz się złapałam na tym, że zadając pytanie głowie się jak je ułożyć. <bezradny>

Napisano

Witaj :-)

Również mam z tym problem..... Staram się formułować je jak najbardziej konkretnie, ale tak jak piszesz nie zawsze to wychodzi..... Często w jednym pytaniu zawierają się dwa pytania albo i więcej..... Zastanawiam się wówczas która część najważniejsza, co właściwie chce wiedzieć..... A gdy odpowiedź kart jest niejasna, wieloznaczna, zastanawiam się czy aby na pewno moje pytanie było dobrze sformułowane....

Napisano

Również mam z tym problem..... Staram się formułować je jak najbardziej konkretnie, ale tak jak piszesz nie zawsze to wychodzi..... Często w jednym pytaniu zawierają się dwa pytania albo i więcej..... Zastanawiam się wówczas która część najważniejsza, co właściwie chce wiedzieć..... A gdy odpowiedź kart jest niejasna, wieloznaczna, zastanawiam się czy aby na pewno moje pytanie było dobrze sformułowane....

Właśnie mi o to chodzi bo czasami wychodzi mi jakaś "bułka maślana" nie wiadomo o co chodzi. Może zdarza mi się zbyt ogólnie układać pytania. A Bogusia powiedz mi od jaki słów zaczynasz? bo jak mi wiadomo to od "czy" nie powinno się zaczynać. A te słowo tak często pasuje Ooo

Napisano

Podajcie przykładowe pytanie to łatwiej będzie mi odpowiedzieć na Wasze pytanie:)

Przede wszystkim pytanie zaczynające się od "czy" oczekuje odpowiedzi tak/nie. Np "Czy dostanę pracę w- miejscu w, którym wybieram się na rozmowę?" - ja bym tutaj sformułowała to tak: "Jaki efekt finalny będzie miała moje spotkanie w sprawie pracy i na co ewentualnie zwrócić uwagę?" _ Nie dość, zee uda nam się wyczytać więcej informacji to jeszcze uzyskamy jasno poradę co zrobić, aby tą pracę otrzymać :)

Napisano

Pytania od "Czy" też się przydają, czasami potrzebujemy tylko krótkiej, jasnej odpowiedzi i te pytania, w wielu przypadkach ją zapewniają.

Ale zdecydowanie, lepiej jest zadać konkretne pytanie lub pytanie jedno, szczegółowe robić na mniejsze pytania, w ten sposób tworząc rozkład i wtedy każda karta, będzie odpowiadać za coś innego, co będzie proste do odczytania i interpretacji.

W jednym pytaniu nie powinno być dwóch, czy więcej pytań, bo wtedy uzyskana odpowiedź będzie trudna do dopasowania. Nie ma części najważniejszej, wtedy jest część błędna. Najlepiej formułować tak pytania, aby były one konkretne.

W przypadku, gdy karty stawiamy sobie sami, problemu praktycznie nie ma, bo pytanie można modyfikować, ulepszyć, gdy czujemy, że jest zadane nie tak jak trzeba i nie uzyskamy z niego odpowiedzi. Dużo gorzej, jest w sytuacji, kiedy karty stawia nam ktoś inny, wtedy źle zadane pytanie może skutkować ogólną odpowiedzią lub całkowitym jej brakiem albo odpowiedzią, która nie będzie spełniać naszych oczekiwań.

Napisano

Chodzi mi np. załóżmy że ktoś chce wiedzieć czy w danym miesiącu pozna osobę, którą coś połączy. Pan F jest samotny. Teraz jak zadać pytanie, żeby było konkretne bo np. Jak potoczą się sprawy czuciowe Pana F w miesiącu Y? To mogą wyjść różne bo uczucia to nie tylko miłość do partnera, ale mogą być emocje do koleżanki czy kolegi z pracy.

• 2 weeks later...
Napisano

Tamto pytanie też jest dobre, wiadome, że karty wskażą, czy to będzie coś głębszego, czy tylko zauroczenie, ewentualnie przyjaźń. Ale też ciekawą i wg mnie dobrą opcją, jest weryfikacja, po upływie wyznaczonego czasu, można zweryfikować i wtedy wyjdzie, co karty pokazały, jakie uczucie i czy o uczucie chodziło. Innego typu pytania, to np: "Jak będzie przedstawiać się moje życie uczuciowe w miesiącu x" albo "Co mogę zrobić, aby w miesiącu x znaleźć partnera"

Napisano

Właśnie mi o to chodzi bo czasami wychodzi mi jakaś "bułka maślana" nie wiadomo o co chodzi. Może zdarza mi się zbyt ogólnie układać pytania. A Bogusia powiedz mi od jaki słów zaczynasz? bo jak mi wiadomo to od "czy" nie powinno się zaczynać. A te słowo tak często pasuje Ooo

Używam pytajników: co, czy, jak, w jaki sposób,dlaczego. Myślę, że to nasze "CZY" jest właściwe i na właściwym miejscu, chociaż są różne szkoły... Używam CZY...... i nie widzę w tym nic złego :) Tak sobie pokrótce przeanalizowałam pytania jakie zadaje kartom i myślę, ze CZY stoi na początu znaczącej części z nich :)

Napisano

Tylko, że Czy, da odpowiedź głownie Tak lub Nie. Tak jak wcześniej pisałam, czasami, to wystarczy, a czasami nie

Napisano

A może spójrz na to w inny sposób - do każdej odpowiedzi TAK lub NIE może być uzasadnienie.....I tu jest to o czym pisałam wcześniej - w jednym pytaniu zawarte są dwa pytania albo i więcej, a co za tym idzie i więcej odpowiedzi... Chyba musimy zapytać mądrzejszych od nas :-)

Napisano

Tylko jeśli mowa o dwóch pytaniach, to jak przyporządkować do nich jedną odpowiedź i najważniejsza, do którego pytania będzie ta odpowiedź?

Skoro jest więcej odpowiedzi, to tak naprawdę nie ma żadnej <myśli>

Napisano
Chodzi mi np. załóżmy że ktoś chce wiedzieć czy w danym miesiącu pozna osobę, którą coś połączy. Pan F jest samotny. Teraz jak zadać pytanie, żeby było konkretne bo np. Jak potoczą się sprawy czuciowe Pana F w miesiącu Y? To mogą wyjść różne bo uczucia to nie tylko miłość do partnera, ale mogą być emocje do koleżanki czy kolegi z pracy.

Ja bym się jeszcze zastanowiła najpierw czy chodzi mi początkową o relacje przyjacielskie czy głębsze. Czy danemu Panu chodzi o zwykłe towarzystwo, aby pójść do kina itd, czy oczekuje wielkiego wybuchu miłości, namiętności, przygodnej znajomości. Bo może go połączyć łóżko, dobra zabawa lub miłość. Generalnie tutaj pytanie dotyczy danego miesiąca, więc z początku zapewne chodzi o relacje koleżeńskie, ewentualnie w późniejszym czasie o uczucie. Dla mnie pytanie zaczynające się od słowa "czy" jest równoznaczne z odpowiedzią Tak/Nie, ale pewnością nakreślenie danej sprawy też może się pojawić. Osobiście zadałabym pytanie mniej więcej tak, a bardziej dwa pytania:

1)Czy Pan F w miesiącu X pozna kobietę, która go zainteresuje?

2) Jeśli pozna takową kobietę, to jak rozwinie się ta znajomość w późniejszym czasie?

I tutaj raczej byłby zawarte wszystkie informację na temat tej znajomości

A może spójrz na to w inny sposób - do każdej odpowiedzi TAK lub NIE może być uzasadnienie.....I tu jest to o czym pisałam wcześniej - w jednym pytaniu zawarte są dwa pytania albo i więcej, a co za tym idzie i więcej odpowiedzi... Chyba musimy zapytać mądrzejszych od nas :-)

Ja bym się pokusiła o zadanie 5 krótkich i konkretnych pytań (5 punktów), niż w jednym pytaniu próbować wszystko zawrzeć - w tej sytuacji faktycznie może wyjść masło maślane :)

Tak jak wyżej napisałam - pierwsze pytanie główne i następne, co się wydarzy jeśli stanie się tak lub tak

Tak jak Marika napisała, nawet jeśli w głównym pytaniu wyjdzie, że np Pan F nie pozna kobiety w miesiącu X to drugie pytanie lub podpunkt do pytania może brzmieć: "Co pan F powinien zrobić, aby poznać Panią?"

Warto też mieć na uwadze, że jeśli Pan F dostosuje się do podpowiedzi co powinien zrobić to główne pytanie może się nie sprawdzić, czyli, że nie pozna tej kobiety, ponieważ podejmie inne działanie niż te, którymi się kierował w czasie zadawania danego pytania, więc i wróżba może się zmienić.

Mam nadzieję, że nie zaplątałam Wam w głowach :)

Napisano

Dziewczyny... proszę o odpowiedź... bo jestem trochę przerażona <stres> podaje banalny przykład z przed dosłownie kilku chwil. Ćwiczyłam z kartami w dziale zabaw i po dwóch rundkach miałam po prostu dość... zmęczenie i niechęć, odłożyłam je, po czym zadalam pytanie do nich, które sformulowalam w następujący sposób : "Czy w dniu jutrzejszym spotkam X ?", a one mi odpowiedziały tak jakoś dziwnie... coś mi nie pasowało. I jak się okazało pokazały mi odpowiedz na zupełnie inna kwestie, o którą nie pytałam, a która się sprawdzila.

Nie wiem dlaczego one tak się zachowują, mówią czasami tak fajnie, a czasami ich prawda, która mi pokazują w pewien sposób mnie przeraża... To dlatego, że ta energia jest dominującą i karty aż nie mogą się powstrzymać, aby mi o niej powiedzieć ?

Ach...

Napisano

Przyszło mi namyśl, że karty odpowiedziały Ci to co dla Ciebie jest teraz ważniejsze, może z ich punktu widzenia ta sprawa jest bardziej warta zwrócenia uwagi, niż to czy spotkasz się z Panem X. Muszę przyznać, że ja jak dzisiaj brałam udział w ćwiczeniu to karty mi się sypały, nie wiem czy przez moje rozproszenie czy po prostu nie chciały rozmawiać .

Napisano

Aniko dziękuję :* Ta sprawa okazała się na tamtą chwilę o wiele ważniejszą, niż spotkanie X dziś. Co nie zmienia faktu, że dokładność i precyzyjność ich wymowy mnie zaskakuje...

Możliwe, że byłaś zdekoncentrowana. Mi raz rozsypały się wszystkie to zrezygnowałam...

Dołącz do rozmowy

Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

• Utwórz nowe...