Skocz do zawartości

Biała karta w tarocie

Polecane posty

Napisano

Słyszałam, że w niektórych taliach tarota są białe (puste) karty.

Chciałabym się dowiedzieć coś na ich temat.

Czy posiadacie taką?

Jeśli tak to do czego jej używacie?

<myśli>

U mnie w talii takiej karty nie było

Gość Ophelia2040
Napisano

Wydawca czasem taką dodaje jako zapasową, na wypadek, gdyby jakaś karta Ci się zgubiła. Możesz wtedy sobie zanotować albo narysować ją na nowo i dołączyć, żeby talia była pełna.

• 3 weeks later...
Napisano

U mnie takiej nie ma.

Ale tak ogólnie, to średnio mi się ten pomysł z białą kartą podoba. Dużo lepiej jeśli karta się zniszczy, zgubi byłoby ją wydrukować i dołączyć w prawie oryginalnej wersji ;)

Napisano

W Maroonie jest dodatkowa, ale ogólnie dla mnie to już taka nadinterpretacja. W sumie czemu ona ma służyć ? Nie rozumiem tego i zadowala się tym co jest.

Gość Ophelia2040
Napisano

Co do białych kart to mam jeszcze taką teorię: Czasami pojawiają się dwie takie bezużyteczne karty. Nie pamiętam jak było w Lo Scarabeo, czy jedna z nich była biała czy nie. Fournier natomiast daje obie zadrukowane. Wydaje mi się, że powód istnienia tych kart jest dość prozaiczny: możliwe, że przed wysłaniem kart do drukarni rozmieszczają je na arkuszu w parzystej liczbie (np. po 20 albo po 40 na jednym arkuszu, albo nawet na jednym, ale w rzędach po 10 kart). Na ostatnim zostają im więc dwa wolne miejsca i dokładają dwie karty, żeby było ich 80 (bo potem pewnie nie wycinają każdej karty pojedynczo, tylko lecą z cięciem wzdłuż całych kolumn i szeregów, więc automatycznie to puste miejsce też się ładnie wytnie. Szkoda je marnować) i albo robią z nich zwykłe reklamówki, albo zostawiają puste.

102.jpg

Dołącz do rozmowy

Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

• Utwórz nowe...