Skocz do zawartości

Potrzebuję informacji o historii kart - możecie pomóc!

Polecane posty

Gość Ophelia2040
Napisano

Kochani,

mam do Was wielką prośbę. Od jakiegoś czasu chomikuję informacje o symbolice kart klasycznych, Tarota, Lenormand i tak dalej - nie pod kątem new age'owego siu-bździu, a raczej z zakresu historii i historii sztuki (można się dowiedzieć naprawdę ciekawych rzeczy!). Postanowiłam uzbierać więcej materiału i tak wyczerpujący tekst na ten temat, jak tylko mi się uda. Zbieram w tej chwili listę książek, którą postaram się odnaleźć w bibliotece naukowej (w moim mieście jest naprawdę gigantyczna biblioteka, myślę, że sporo tam znajdę).

Gdybyście mogli zerknąć na swoje zbiory książek o kartach i podesłać mi skany albo zdjęcia zrobione komórką (nie muszą być piękne, byle dało się to rozczytać) tych fragmentów, które dotyczą historii oraz zajrzeć też na koniec książki i podesłać mi znajdującą się tam bibliografię, byłabym wdzięczna. Może to być też literatura w językach obcych. Przyjmę wszystko.

• 7 months later...
Napisano

Cześć Dąbrówko,

Może Cię zainteresować film "Tajemnice tarota marsylskiego" (Les mysteres du tarot de Marseille) - reżyser: Philippe Truffault

dokument, Francja, 2014, 51 min. - film do pobrania na "chomiku".

Z książek w j. polskim - pewnie zaczęłabym od W. Suligi oraz H. Starowieyskiej. Bardzo lubię też Hajo Banzhafa (Vademecum tarocisty) :)

• 1 month later...
Napisano

A ja polecam jeszcze bardzo ciekawą i starą książkę:

Piszowa A., Wróżby z rąk, snów, kart, pisma, planet itp. jako zabawa towarzyska, Tarnów 1935

Wprawdzie książka jest utrzymana w stylu ciekawostki towarzyskiej, ale znajduje się w niej mnóstwo ciekawych i trafnych interpretacji.

Im więcej wiemy, tym silniejsza jest nasza intuicja. ( Christina Stead)

• 4 months later...
Napisano

Czy macie jeszcze coś o historii Tarota?

Podobno jest o tym książka "Tarot Dream", ale na razie nie mogę znaleźć na amazonie.

https://cantr.net/pl/ - gra role-playing, która wygląda jak wspólne pisanie książki.

Dołącz do rozmowy

Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

• Utwórz nowe...