Skocz do zawartości

Korzystanie z senników

Polecane posty

Napisano

Co myślicie na temat używania senników do interpretacji swoich snów? Dla mnie to kompletne nieporozumienie, bo sennik, to zbiór symboli i ich znaczeń, które mają być identyczne dla milionów ludzi! A jak może coś być identyczne jak każdy człowiek czymś się wyróżnia, jest inny, ma inne doświadczenia życiowe, przekonania moralne, jest wychowywany w innym środowisku, nabywa inne wzorce itp.

Ja mówię wielkie "NIE" dla senników.

Napisano

Ja myślę, że sennik jest dobry jako punkt zaczepienia dla osób które chcą się w ogóle wgłębić w tą symbolikę. Natomiast, oczywiście dla każdego przysłowiowy "ząb" jako symbol może oznaczać co innego. I tu już faktycznie wszystkie książki na tet temat można by było wyrzucić do kosza.

Napisano

Uważam, podobnie jak Anastazja. Można poczytać, zastanowić się nad interpretacją danego symbolu, a później sprawdzić jak to się ma (i czy w ogóle) do symboli ze snu. Czasami senniki są pomocne, inspirują i kierują do wypracowania własnych znaczeń.

Ale jeżeli chodzi o tylko i wyłącznie kierowanie się sennikami i trzymanie tamtejszych interpretacji, to nie jetem do tego przekonana.

Napisano

To jeszcze zależy jaki sennik. W większości senniki są pisane na jedno kopyto i tutaj nie ma żadnego odniesienia, ale jeśli jest jakiś porządny sennik symboliczny to uważam, że warto mieć pod ręką. Oczywiście nie powinien zastępować naszego odniesienia do danego snu :)

• 1 month later...
Napisano

Kapibara, może nie jest wybitny, ale zdarza mi się z niego korzystać. W weekend poszukam go i podam autora :-)

• 1 month later...

Dołącz do rozmowy

Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

• Utwórz nowe...