Skocz do zawartości

Interpretacje stopni zodiaku Nicholas De Vive

Polecane posty

Napisano

Ostatnio miałam okazję dotrzeć do interpretacji stopni zodiaku według reguł klasycznej astrologii horarnej na podstawie Encyklopedii of Astrology. NICHOLAS De Vove

Niestety nie umiem wkleić linku ale ciekawa jestem opinii.

Prawdę mówiąc analizując swój wykres....

Staram się samodzielnie zinterpretować urodzeniowy horoskop

Czy według was.... Ta interpretacja jest potwierdzeniem dla zapisów tego co przed nami i za nami..... Czy może są też inne interpretacje a jeśli tak to czy mogę poprosić o nakierowanie mnie na interpretacje inne.

Pozdrawiam

Napisano
https://astrogeneza.wordpress.com/2010/07/18/interpretacja-stopni-zodiaku-wedlug-regul-klasycznej-astrologii-horarnej/

Udało mi się wkleić link....

Moze też odniesie się do tej interpretacji...

Batyam, ten podział stopni dotyczy astrologii horarnej, czyli inaczej mówiąc tego działu astrologii, która jest odpowiednikiem wróżenia, czyli różnych form dywinacji. Różnica między nimi jest taka, że "wróżenie" astrologiczne opiera się na odczycie mapy nieba w momencie zrozumienia pytania przez astrologa i rządzi się specyficznymi regułami.

Te stopnie również, one nie dotyczą astrologii natalnej, chociaż niektóre mogą pokrywać się z charakterystyką stopni używanych w natalu.

Tych stopni jest kilka rodzajów, jedne pochodzą z "mroków średniowiecza", inne z zapożyczeń z różnych czasów i systemów, są także stopnie sabiańskie, powstałe w wyniku... wizji.

Nie są to jednak rzeczy jakoś szczególnie ważne, decydujące a bardziej wskazujące i uściślające to co zapowiada horoskop natalny. Aczkolwiek są takie miejsca i takie połączenia, gdzie dany stopień może nabrać dużego znaczenia, jednak to ocenić powinien ktoś, kto dobrze się na astrologii zna. Laikom nie polecam kierowania się stopniami, po prostu to nie ułatwia a utrudnia im wyciąganie wniosków.

Generalnie współczesna astrologia do stopni zodiakalnych odnosi się z rezerwą.

Napisano

Oj liczyłam właśnie ze może zobaczysz.....

Marzenia się spełniają....

Ercil..... No właśnie..... Przeżyłam szok.... Czułam że może chodzi o uaktywnianie się danej planety w czasie naszego życia i tu trzeba popatrzyc na te aspekty które wychodzą nam. Czy się nakładają na horoskop urodzeniowy. Bo przecież analizując swój horoskop jak laik..... Moje planety..... Uaktywnia się w różnych latach.

W chwili urodzenia można powiedzieć że określają one wyzwania i wory karmy :) z którymi wchodzimy..... Do tego świata.

Ale czy te interpretacje wklejanie w linku mogą mi posłużyć do pytań o..... W danym momencie....

Czy dobrze zrozumiałam.

Bo mając podane wszak przez Ciebie.... :)

Domy stopnie planety i znaki zodiaku....

Kiedy patrzyłam na mój wykres..... To nie odczytuje tych interpretacji dla urodzeniowego horoskopu.

Tu niestety ze mną jak z koniem.....

Cierpliwością.....

Napisano

Batyam, w całej astrologii nie ma jakiejkolwiek interpretacji osobno, tzn. jakiś wskaźnik nie działa sam z siebie tylko dlatego, że gdzieś jest. A więc stopnie również nie działają. Nabierają znaczenia wtedy, gdy są połączone z innymi czynnikami, jak planety, węzły księżycowe, osie, gwiazdy stałe - wtedy są tym "wzorem", coś zapowiadają. I teraz by to, co one zapowiadają przybrało kształt to musi być jakiś związek z progresjami i bieżącymi tranzytami planet nad nimi. No i problemem jest wybór systemu stopni, bo jak mówiłam jest ich kilka. L.Zawadzki w swojej książce opisuje to, podając różne wersje spoglądania na każdy z 360 stopni. 

Na przykład dla 15 st. Lwa jest to:
- męski mglisty głęboki stopień (W. Lilly)
- negatywny stopień (M.Manilius)
- jeden z najsilniejszych stopni. Wspaniałe możliwości, energia, przewaga,pewność siebie, ambicje, śmiałość. Możliwa jest tu jednak ambiwalencja: albo nadmierna próżność i przekonanie o swojej wyjątkowości albo praca twórcza. Przy silnie akcentowanych znakach Byka, Raka, Ryb - wielodzietność (P.Głoba)
- pewność siebie, władza, szlachetność ( J.Kefer)
- niepraktyczny. Wyjątkowe zdolności ale brak zdecydowania i zainteresowania, gdy chodzi o sprawy przyziemne. Stopień uczonych i filozofów (B.Izraitel)
- samoświadomość, silny charakter,szlachetność (F.Muskietorz)
- wyjątkowe zdolności, w tym do parapsychologii; powodzenie we wszystkich przedsięwzięciach (L.Zawadzki)
Jeszcze inne źródła podają:
- stopień złośliwości i złości, zwany też piekielnym, złym
- stopień pusty
- stopień pruderii, dewocji, skryty.

Symbolika stopnia sabiańskiego: "pochód z efektownymi dekoracjami idzie ulicą wypełnioną wiwatującym tłumem.
Tłumaczenie symbolu: (bardziej lub mniej sensacyjne (uczuciowo) wyzwolenie energii w formie aspiracji, prymitywnej i pełnej instynktów natury ludzkiej.
Symbolika kalendarza stopnia tebańskiego (wg E.Seydlitz): Lew leżący na trawie. Charakter stały i spokojny, który czuje się silny w swoich przedsięwzięciach.
Główny problem: elitarność.
Niektóre przykłady autorstwa E. Seydlitz dla tłumaczenia stopnia tebańskiego: prestiż. Wyczucie stylu i czasu. Twórcze przezwyciężenie kryzysu, depresji, przegranej procentuje w okresie prosperity. Zainteresowanie przyrodą, ekologią, ochroną środowiska naturalnego, medycyną, sztuką relaksu. Leczniczy, kojący wpływ na innych. Pokój po wojnie pomaga rozwijać gospodarkę, dobre kontakty z sąsiadami, zyskać szacunek. Luz, nonszalancja. Optymizm. Spokój o swój los, pozycję, opinię. 
Wg. autorki opracowania te symbole mają zastosowanie w a. natalnej,  horarnej, solariuszach i lunariuszach oraz we... wróżbiarstwie.

Istnieją też tzw. stopnie medyczne, które przyjmują różne znaczenie w zależności od tego, w jakim kontekście się je rozpatruje i oczywiście także nie jest to jeden system.

Wszystkie te stopnie mają lepsze lub gorsze znaczenie w zależności z jakimi planetami są powiązane, jakimi aspektami, niektóre mają zasadnicze znaczenie jeśli są związane ze Słońcem lub Księżycem a mniejsze, jeśli z planetami. Zasad dla określenia wagi i znaczenia stopni jest mnóstwo, co jedne to bardziej ciekawe ;)
Poza tym określenia: "mgliste, puste, jasne, ciemne, męskie, żeńskie, złośliwości, pruderi" itp. itd. mają swoje określone znaczenie, zarezerwowane dla systemu, z którego pochodzą.
Tak więc nie zawracaj sobie głowy stopniami, bo to naprawdę nigdzie Cię nie doprowadzi, tym po prostu zajmują się astrolodzy z dużym doświadczeniem praktycznym, tacy, którzy przerobili multum horoskopów.
Ja przy tym wysiadam, nie potrafię jednoznacznie stwierdzić, które stopnie są "najlepsze" tzn. który system się sprawdza - z każdego można coś przypasować do siebie :D

Dołącz do rozmowy

Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

• Utwórz nowe...