Skocz do zawartości

Koniunkcja

nikita29

Polecane posty

Napisano

Kochani, czy możecie Mi dokładnie powiedzieć kiedy występuje koniunkcja między planetami? Wtedy gdy są w jednym domu czy w jednym znaku? Mam marsa w I domu w lwie i księżyc w II też w lwie i tu na każdej stronie zajmującej się wyliczeniami mam koniunkcje obu, uran i neptun 7 w koziorożcu też koniunkcja a z kolei Wenus i Merkury w 10 w baranie i koniunkcji brak.

Napisano
42 minuty temu, nikita29 napisał:

Kochani, czy możecie Mi dokładnie powiedzieć kiedy występuje koniunkcja między planetami? Wtedy gdy są w jednym domu czy w jednym znaku? Mam marsa w I domu w lwie i księżyc w II też w lwie i tu na każdej stronie zajmującej się wyliczeniami mam koniunkcje obu, uran i neptun 7 w koziorożcu też koniunkcja a z kolei Wenus i Merkury w 10 w baranie i koniunkcji brak.

Chodzi o odległość między planetami w kosmogramie, liczoną w stopniach, minutach i sekundach kątowych. Mówi się, że najsilniejsza koniunkcja to jeśli orba wynosi od 0 do 4 stopni, taka do 10 stopni jest już słabą koniunkcją. Może być tak, że dwie planety w koniunkcji mogą być na pograniczu dwóch domów i w dwóch różnych znakach. 

• Dziękuję! 1
Napisano

Tak też właśnie czytałam, ale nie miałam pewności:)

Napisano
3 godziny temu, nikita29 napisał:

Koniunkcja może być:

- w jednym domu i w jednym znaku

- w dwóch domach i w jednym znaku (np. Księżyc w 25 stopniu znaku Lwa w domu 1, Mars w 30 st. znaku Lwa)

- w dwóch domach i w dwóch znakach (np. Księżyc w 30 stopniu znaku Lwa w domu 1, Mars w 5 st. znaku Panny, w domu 2)

Dwie ostatnie są koniunkcjami "gorszego sortu", tzn.czyta się je jak koniunkcję, ale tą w dwóch domach i jednym znaku trzeba kojarzyć z powiązanym wpływem na oba domy, a tą w dwóch domach i dwóch znakach też na dwa domy i - psychologicznie - na dwa znaki. To dzisiaj. Drzewiej było inaczej i na przestrzeni rozwoju astrologii różnie ją rozumiano. 

Ważne jest czy jest to aspekt zbieżny czy rozbieżny, jak również które planety są ze sobą w koniunkcji. Największa orba jest dla Świateł, najmniejsza dla planet ciężkich,  obiektów, punktów i gwiazd stałych.

Tu wszystko zależy od tego jak planety są od siebie oddalone. 

• Lubię! 2
  • Dziękuję! 1
Napisano

Mógłby ktoś w pomóc w interpretacji tej koniunkcji? Podesłać jakieś materiały. Wszystko co znajduję sama dotyczy tylko koniunkcji w jednym domu albo w jednym znaku. Będę wdzięczna:)

Napisano
3 godziny temu, nikita29 napisał:

@Essa  @Ercil pomożecie?

Nikita może wrzuć kółko (bez danych, oby był Twój wykres) to może coś wspólnie wydedukujemy :) 

Mimesis spytaj - ona buszuje po różnych stronach to może coś znajdzie, jeśli idzie o materiały. Bo na polskich stronach fakt - trudno o cokolwiek innego niż mówisz.

Napisano

@Ercil szukałam też na anglojęzycznych, ale nic ciekawego tam nie znalazłam. YouTube'owi astrolodzy(zagraniczni) też mówią tylko o koniunkcji w jednym domu/znaku. Może źle szukam:( będę wdzięczna za pomoc:)astro_w2gw_anita.67869.394550.png.42be5df1985666e2e445e37137c8336c.png.6a5dffae444b2aedf515d1925b0563c5.png

Napisano

Z chęcią bym pomogła, ale nie ma zielonego pojęcia, nawet nie wiem jak za to się zabrać, a bardzo mnie to ciekawi, patrząc na to nic nie wiem🙄 a prówalam kilka już razy... 

Napisano

Koniunkcji Merkury - Wenus nie ma, są za daleko, poza tym Merkury oddala się od Wenus

Koniunkcja Uran - Neptun jest, na ogół nie jest to takie ważne, bo jest to koniunkcja pokoleniowa - występuje u mnóstwa osób urodzonych w tym czasie i długo się to utrzymuje. Ale u Ciebie jest ważna, ponieważ dotyczy domu osi - dsc i decyduje o rodzaju i jakości związków. Jest to koniunkcja separacyjna, ale liczy się jako ścisła, czyli mocno działająca.

Koniunkcja Księżyc - Mars jest, też separacyjna

Generalnie aplikacje i separacje planet ważne są w technikach prognostycznych, w tym w astro horarnej - tam jest już to szalenie ważne, w natalu spogląda się na nie jak na normalne aspekty, mając zakodowane z tyłu głowy, że najważniejsza jest koniunkcja ścisła, aplikacyjna zas bardziej pomocna lub szkodząca niż separacyjna.

Księżyc tu mówi, że chciałabyś zarobić nie wysilając się zbytnio i najlepiej będąc na kierowniczym / zarządzającym stanowisku i Mars to potwierdza, jednocześnie wskazując, że rzeczywiście najlepsze byłoby dla Ciebie, gdybyś takie stanowisko zajęła, nawet jeśli miałaby to być jednoosobowa firma  :D

Możliwości masz, bo Mars ma trygon z Wenus z 10 d (kariera, miejsce w społeczeństwie), ale i przeszkody widać ze strony przyjaciół, przy czym "wina" leży pośrodku - Ty za bardzo jesteś ufna, jeśli idzie o ocenę sprzymierzeńców i możesz się nadziać na osoby chcące wykorzystać Twój zapał, a z drugiej strony możesz być postrzegana jako osoba dbająca o swoje interesy i niemiłosiernie wykorzystująca innych (znajomości, protekcje) by osiągnąć swój cel a potem "zapominająca" o nich. 

To oczywiście nie jest wszystko na tu i teraz, bo kółko to program na całe życie. 

• Lubię! 3
Napisano

@ErcilDziękuję bardzo za świetne wyjaśnienie. Mogę jeszcze zapytać co według Ciebie oznacza North Node w 6 domu? Z tego co się doczytałam jest to punkt karmiczny i zgodnie z nim występuje karma zdrowia, współpracowników i wrogów, czyli w tych dziedzinach się nie wiedzie. Czy to prawda?

Napisano

Nieprawda, przynajmniej w 3/4 :D 

To jest po prostu północny węzeł księżycowy. W naszej astrologii jest to ten "lepszy węzeł" (naprzeciwko niego leży węzeł południowy, którego tu nie ma zaznaczonego) ale niekoniecznie zawsze jest "dobry", bo to zależy od jego aspektów. Jest uważany za jeden ze wskaźników przeniesień karmicznych, no ale na zdrowy rozum ta koncepcja jest na razie nie do udowodnienia ;) 

W astrologii wedyjskiej oba węzły są postrzegane negatywnie, no ale z kolei jest to zodiak syderyczny i oparty na innych zasadach niż astro zachodnia, poza tym ten węzeł znalazłby się w innym domu i znaku

w Twoim kółku ten węzeł jest powiązany z MC i to kwadratem, więc może oznaczać, iż sprawy zawodowe: praca, kariera, będą miały niekorzystny wpływ na Twoje zdrowie, o ile nie będziesz potrafiła ich opanować, tak by nie pochłaniały całej Twej uwagi i troski. Ale że ma też trygon do Chirona ,oznacza to, że masz mozliwość by  to wyważyć i się "uleczyć" z jakichś, powiedzmy, "chorych dążeń i ambicji", chociaż wskazuje to także na to, iż balsamem dla Twej duszy (i konstytucji nerwowej) jest możność samostanowienia o sobie, niezależność zawodowa i możność "kierowniczenia" ;) 

Znajdź opisy północnego węzła w Strzelcu i w 6 domu i południowego  w Bliźniętach i w domu 12. 

• Dziękuję! 1
Napisano
Dnia 30.01.2019 o 21:42, Ercil napisał:

Koniunkcja Uran - Neptun jest, na ogół nie jest to takie ważne, bo jest to koniunkcja pokoleniowa - występuje u mnóstwa osób urodzonych w tym czasie i długo się to utrzymuje. Ale u Ciebie jest ważna, ponieważ dotyczy domu osi - dsc i decyduje o rodzaju i jakości związków. Jest to koniunkcja separacyjna, ale liczy się jako ścisła, czyli mocno działająca.

@Ercil sorki, że znowu cię nagabuje :p czy mogłabyś Mi wyjaśnić o co w tym chodzi? Nie za bardzo wiem jak je powiązać. Ogólnie z tego co czytałam Neptun w 7 domu daje patrzenie na wybranka przez różowe okulary i taki trochę kompleks uciemiężonego, z kolei Uran daje niekonwencjonalne podejście do partnerstwa a według niektórych zazwyczaj związek zakończony rozwodem. Taka trochę plątanina myśli Mi się robi, zwłaszcza, że wspomniałaś, że u Mnie jest ważna:)

Napisano

Neptun prowadzi do wyborów błędnych, przy czym jest bardzo zwodzący. Na początku i długo potem ;) nie widzi się co za ziółko jest wybrańcem. A bywa, że tego ziółka człowiek trzyma się nie wiadomo dlaczego.

Wskazuje też na partnerów patologicznych - "dziwnych", jakieś społeczne męty, oszustów, zdeformowanych w jakich sposób, chorych, najczęściej psychicznie, nałogowców itd. Ale to ma miejsce najczęściej wtedy, gdy Neptun jest uszkodzony przez znak i aspekty. Na ogół jest to jakieś "oszukiwanie". Rozczarowanie partnerem.

Ty powinnaś szczególnie uważać na swoje wybory, ponieważ masz kwadrat Neptuna z Merkurym, który jest w Baranie, a więc skłonna jesteś do szybkiego myślenia, nieperspektywicznego, typu myślę - robię, na myślenie o konsekwencjach nie masz czasu :P A Neptun bardzo zaciemnia obraz, to mgła. Masz też opozycję do czynów/ działania, energii aktywnej czyli do Marsa, wiec tym bardziej możesz się nie zastanawiać, czy Twój wybór jest właściwy, Mars już jest we Lwie i jeśli się zakochasz, to pójdziesz jak burza za głosem uczucia.

Z kolei Uran wskazuje na partnerów odmiennych, odstających w jakiś sposób od przeciętności. Nie jest to złe samo w sobie, ale może wskazywać na osoby, których nie znałaś z tej ich dziwnej strony i możesz być zszokowana ich postępowaniem. W tych gorszych wypadkach partnerzy sygnifikowani przez Urana mogą mieć okresowe napady furii. Jeśli natalny horoskop partnera wskazuje na taką możliwość, to lepiej dać sobie siana z typem. Twój Uran tez nie jest za specjalny - ma te aspekty co Neptun.

One są w Koziorożcu, więc możesz być bardzo rozczarowana np. tym, że partner wydawał Ci się być solidny, poważny (spójrz na cechy Koziorożca) a okazuje się coś odwrotnego. Ale może też okazać się, że partner przejawi ekstremalne cechy, jeśli przykładowo będzie to typ Koziorożca, to może to dać kogoś zaciętego na swojej idei, swojej wizji modelu świata/ rodziny/ polityki/wychowania dzieci itd. Tak czy inaczej jest to element "nieprzewidywalny". Sądzisz coś że jest "wygraną" a okazuje , że to Zonk :D 

To wszystko nie jest przeznaczeniem, bo horoskop jest po to, by zobaczyć co nam może "zagrażać" i odpowiednio do tego nastawić swoją uwagę. Jeśli wiesz, że masz skłonność do czegoś, tak jak np. do pochopnych, nieprzemyślanych decyzji, to tym samym możesz się na chwilę zatrzymać i zastanowić nad daną sprawą. 

Horoskop nie determinuje, gwiazdy nie nakazują - one wskazują :) 

Fakt, że przyjęło się uważać, że Uran to wskaźnik rozwodów i rozstań, ale to co kiedyś było dziwowiskiem dziś jest normą. Wiele małżeństw się rozlatuje i bez Urana w 7 d. 

Problem może być w tym, że Koziorożec szanuje tradycję, więc małżeństwo może  formalnie trwać, ale partnerzy żyją osobno, każde ma swoje życie. 

• Gratuluję! 3
  • Dziękuję! 1
Napisano

Nooo @Ercil po takich analizach to dziewczyny zaraz oszaleją i sie nie opędzisz od pytań tym bardziej ze nastroje romantyczne na naszym forum.

Good job ! <brawo>

• Lubię! 3
Napisano

@Ercil pięknie Ci dziękuję za to, że poświęciłaś Mi tyle swojego czasu i cierpliwie Mi tłumaczysz o co chodzi:* :*

• Lubię! 1
Napisano
9 minut temu, MIMESIS napisał:

Nooo @Ercil po takich analizach to dziewczyny zaraz oszaleją i sie nie opędzisz od pytań tym bardziej ze nastroje romantyczne na naszym forum.

Good job ! <brawo>

Nieee, Mimesis są lepsi ode mnie. Ja sobie tak czeladnikuję,  ale astrologiem nie jestem (to moje zainteresowanie tylko)  i nie mogę wymądrzać się w sprawach horoskopowych.

A o czasie to już nie wspomnę, bo tego ci u mnie niedostatek i często wybywam, taka praca. 

Napisano

Moze i sa lepsi ale ich tutaj nie ma <sarkazm>

Zatem trzeba szanować to co się ma.

Napisano
8 godzin temu, MIMESIS napisał:

Moze i sa lepsi ale ich tutaj nie ma <sarkazm>

Zatem trzeba szanować to co się ma.

Mimesis, nic nie stoi na przeszkodzie, byś Ty została tą szanowana osobą. Masz predyspozycje - rozwijaj je. Jeśli astrologia Cię wciągnęła, to piłuj to, albowiem zaprawdę  powiadam Ci - wielka możesz w tej dziedzinie być. 

• Dziękuję! 1
Napisano
2 minuty temu, Ercil napisał:

Mimesis, nic nie stoi na przeszkodzie, byś Ty została tą szanowana osobą. Masz predyspozycje - rozwijaj je. Jeśli astrologia Cię wciągnęła, to piłuj to, albowiem zaprawdę  powiadam Ci - wielka możesz w tej dziedzinie być. 

Dziękuję Ci <kwiatek>, póki co sie ciesze, ze ochroniła mnie przed głupstwem w życiu a dziś mam wyjątkową iluminacje i wszystko co wypierałam zebrałam do kupy.

A predyspozycje to gdzie zauważyłaś w moim natalu czy intuicja?

• Lubię! 1
Napisano

W natalu. Intuicja dziś śpi, przykryta pianką z sączonego kufelka piwka <impreza>

• Haha 2
Napisano
32 minuty temu, Ercil napisał:

W natalu. Intuicja dziś śpi, przykryta pianką z sączonego kufelka piwka <impreza>

PS :bud zdarow Iwan Pietrow. @Ercil. Niech będzie kochana moja na zdrowie 🍻. A @MIMESIS ma ma czuja..... Ale ja jej wróżę..... To moja intuicja..... Bycie moim agentem..... Wyczucie całe show które umie robić... Bo umie.... Na szczęście natalny  się nie zmienia. .  Zmieniają się okoliczności...  😘 💕 

• Lubię! 1
Napisano
9 godzin temu, MIMESIS napisał:

Good job ! <brawo>

@Ercil. To dobry człowiek 👳 to primo a secundo była pierwsza która mnie skłoniła i ukierunkowana na.... aspekty Sorry ze sobie podgląd zrobiłam ale zawsze jej opinie to lepsze niż książki 📚 i w punkt celne 🛃. Gratuluję dobra robota a jaka wiedza.  Sama czuje się szczesliwcem że ja poznałam w biedzie też - co by to nie miało znaczyć... 😘 💕 

• Lubię! 1
Napisano

Dziewczyny, ja stanowczo oponuję. Wy mnie przeceniacie - ja naprawdę jestem prostym robolem astro, więcej nie wiem niż wiem i tak naprawdę, to każda z Was może dojść do takich wniosków. Wystarczy nieco pogłówkować, a na inteligencji Wam nie zbywa. Howk!

• Haha 1

Dołącz do rozmowy

Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

• Utwórz nowe...