nikita29 Napisano Wrzesień 7, 2019 Napisano Wrzesień 7, 2019 Kochani, czy ktoś może Mi wyjaśnić co to jest solariusz z czym to się je, jak interpretuje, etc? Cytuj
Ercil Napisano Wrzesień 8, 2019 Napisano Wrzesień 8, 2019 "Solariusz jest jednym z ważnych wskaźników wydarzeń, oblicza się go na dokładny powrót Słońca na swoją pozycję natalną, a do jego obliczenia niezbędny jest dokładny czas urodzenia. Słońce powraca na swoją pozycję urodzeniową co roku, najczęściej tego samego dnia, ale zdarza się, że może to być dzień poprzedni lub następny. Podobnie jak inne techniki tak i solariusz podporządkowany jest horoskopowi natalnemu i rozpatruje się go tylko w połączeniu z nim, sam wykres solarny nic nie znaczy. Jeśli nie ma wskaźników jakichś możliwości czy wydarzeń w h. natalnym to żaden solariusz ani inne techniki ani nawet tranzyty nie uaktywnią tego, czego w horoskopie nie ma. Na co przede wszystkim należy zwracać uwagę rozpatrując solariusz? Najważniejszym elementem solariusza jest ascendent solarny. Znak asc. solarnego zabarwia swoim wpływem znak asc. natalnego, coś do niego dodaje. Wpływ ten może być bardziej lub mniej widoczny - to zależy jak znak Asc. solarnego manifestuje się w horoskopie natalnym. Np. asc. solarny w Raku Baranowi doda do jego spontaniczności i energii większej wrażliwości, intuicji, zainteresowania sprawami domu / rodziny, ale także emocjonalności czy drażliwości, histeryczności, a to w takim zestawieniu staje się dość problematycznymi cechami, Włh może być w tym roku nieznośny i męczliwy. Ważny jest dom (wraz ze swoim władcą i ew. planetami tam stojącymi) w którym Asc. solarny wypadnie. Ten dom nabiera szczególnego znaczenia w danym roku solarnym, wskazuje na najważniejsze tendencje i ew. wydarzenia mające związek ze sprawami reprezentowanymi przez dziedzinę tego domu. Znaczące jest również położenie solarnego MC, które jest m.in. wskaźnikiem w jakiej dziedzinie Włh może być dostrzeżony i / lub doceniony przez innych, czy i gdzie może działać publicznie, osiągnąć określoną pozycję społeczną albo czy i gdzie może spodziewać się wsparcia w jej osiągnięciu, czy w ogóle czy ma możliwość osiągnięcia sukcesu, satysfakcji w dziedzinie zawodowej. Należy spojrzeć także na DOM SOLARNY, który wypadnie na natalnym Słońcu (oczywiście jest tam również solarne Słońce), gdyż w dziedzinie tego domu zazwyczaj zaznacza się aktywność Włh, tam chciałby być zauważony, doceniony i oklaskiwany :D , wskazane jest zwrócić także uwagę, w którym domu natalnym znajduje się solarny znak Lwa. Zwracamy uwagę na aspekty solarnego Ascendentu do planet natalnych oraz na aspekty solarnego Ascendentu do planet solarnych i czy te planety powtarzają jakieś aspekty natalne, bo tylko wtedy ich działanie może się widocznie zaznaczyć. Podobnie sprawdzamy aspekty powtórkowe między planetami solarnymi a natalnymi. Dobrze jest też zwrócić uwagę na planety wschodzące w solariuszu, na rozmieszczenie w nim planet (hemisfery, żywioły) i zestawienie tego z h. natalnym." źródło: Ezoforum @nikita29: to co wkleiłaś jest zapewne czyimś (Twoim?) solariuszem, jednak ten wykres po pierwsze wygląda jak horoskop natalny (dla obserwatora zewnętrznego, który nie wie, z czym solariusz się je ;p) a po drugie ten wykres sam z siebie nic nie znaczy bez porównania go z horoskopem natalnym. 1 Cytuj
nikita29 Napisano Wrzesień 8, 2019 Autor Napisano Wrzesień 8, 2019 @ErcilNie za bardzo wiedziałam jak inaczej opisać Syrenie o co chodzi bawiłam się opcjami na astro, po zobaczeniu tego wpisałam w Google i trafiłam na pojęcie solariusza. Dlatego postanowiłam was dokładniej zapytać o co chodzi:) Cytuj
Ercil Napisano Wrzesień 9, 2019 Napisano Wrzesień 9, 2019 Aha Na tej samej zasadzie robi się lunariusz, tylko ten wskazuje tendencje miesiąca oraz planetariusze dla pozostałych planet. Właściwie solariusz i lunariusz też są planetariuszami, tyle, że mają nazwy własne, a inne planety nie mają. Nie ma nazwy "wenusariusz" czy marsariusz" ale spotkałam się z nazwą "saturnaliusz". 1 1 Cytuj
Polecane posty
Dołącz do rozmowy
Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.