nikita29 Napisano Listopad 17, 2019 Napisano Listopad 17, 2019 Hej kochani:) w toku mojej nauki odnalazłam pojęcie dominującej planety w horoskopie. Czy ktoś z was się z tym spotkał? Jak myślicie jaki to ma rzeczywisty wpływ na nas pod względem osobowości? U Mnie dominuje Uran/Pluton zgodnie z obliczeniami na: https://horoscopes.astro-seek.com/dominant-planets-astrology-online-calculator. Uran kojarzy Mi się z wolnością i niezależnością a nawet rebelią i zdecydowanie odnajduje w sobie mocno zaznaczone te cechy. Cytuj
Ercil Napisano Listopad 18, 2019 Napisano Listopad 18, 2019 Strona dobra, oblukałam ją uważnie. Ale liczy wypadkową, na czym można się przejechać jak na skórce od banana, sprawdziłam na sobie i bliskich i wyszła bzdurka. Dominanty ocenia się przez położenie planet w znakach (d.zodiakalna) żywiołach, jakościach (elementarne) domach - najważniejsze są osie, i ew.przez aspekty. Przy czym dominanty zodiakalne i elementarne, aczkolwiek stanowią jeden horoskop muszą być oceniane każde w swojej klasie i dopiero taka analiza pozwoli na syntezę całościową. Jest kilka sposobów, z których najbardziej szczegółowy jest oczywiście system klasyczny. Nie ma sensu tego omawiać, gdyż to temat rzeka i na pewno nie do ogarnięcia dla początkujących. Ale jeśli chodzi o znaczenie planety dominującej to owszem, ona ma rzeczywisty wpływ nie tylko pod względem osobowości, ale też wydarzeń. Zresztą wydarzenia wiążą się z osobowością, ponieważ decyzje podejmujemy pod wpływem czegoś - a tym czymś są planety wyróżniające się w horoskopie, z których któraś (albo może być więcej) jest najsilniejsza i wodzi na pasku pozostałe ;p 1 Cytuj
nikita29 Napisano Listopad 18, 2019 Autor Napisano Listopad 18, 2019 1 godzinę temu, Ercil napisał: Strona dobra, oblukałam ją uważnie. Ale liczy wypadkową, na czym można się przejechać jak na skórce od banana, sprawdziłam na sobie i bliskich i wyszła bzdurka. Dominanty ocenia się przez położenie planet w znakach (d.zodiakalna) żywiołach, jakościach (elementarne) domach - najważniejsze są osie, i ew.przez aspekty. Przy czym dominanty zodiakalne i elementarne, aczkolwiek stanowią jeden horoskop muszą być oceniane każde w swojej klasie i dopiero taka analiza pozwoli na syntezę całościową. Jest kilka sposobów, z których najbardziej szczegółowy jest oczywiście system klasyczny. Nie ma sensu tego omawiać, gdyż to temat rzeka i na pewno nie do ogarnięcia dla początkujących. Ale jeśli chodzi o znaczenie planety dominującej to owszem, ona ma rzeczywisty wpływ nie tylko pod względem osobowości, ale też wydarzeń. Zresztą wydarzenia wiążą się z osobowością, ponieważ decyzje podejmujemy pod wpływem czegoś - a tym czymś są planety wyróżniające się w horoskopie, z których któraś (albo może być więcej) jest najsilniejsza i wodzi na pasku pozostałe ;p Ercil znasz jakieś oprogramowanie/stronę, która liczyłaby dominację we właściwy sposób? Cytuj
Ercil Napisano Listopad 18, 2019 Napisano Listopad 18, 2019 niestety nie znam, one wszystkie są, że tak powiem, wypadkową. No załamka mnie dopadła, gdyż wyszło mi, że dominantem jest Pluton, Słońce i Jowisz, co po części się zgadza (Jowisz) i Pluton, ale ten jedynie ze względu na oś i nie może być głównym dominantem. A w programie robi za króla :D Jedyna znana mi skuteczna / wiarygodna metoda to punktacja przeprowadzona ręcznie. Ale są książki o tym traktujące, "Reguły astrologii tradycyjnej" (najlepsza) i "Rzeczywista astrologia" z tym że w tej trzeba wydłubywać informacje. No i niedawno wydany "Podręcznik astrologii praktycznej" ale ten z kolei dotyczy tylko godności podstawowych. 1 Cytuj
nikita29 Napisano Listopad 19, 2019 Autor Napisano Listopad 19, 2019 15 godzin temu, Ercil napisał: niestety nie znam, one wszystkie są, że tak powiem, wypadkową. No załamka mnie dopadła, gdyż wyszło mi, że dominantem jest Pluton, Słońce i Jowisz, co po części się zgadza (Jowisz) i Pluton, ale ten jedynie ze względu na oś i nie może być głównym dominantem. A w programie robi za króla Jedyna znana mi skuteczna / wiarygodna metoda to punktacja przeprowadzona ręcznie. Ale są książki o tym traktujące, "Reguły astrologii tradycyjnej" (najlepsza) i "Rzeczywista astrologia" z tym że w tej trzeba wydłubywać informacje. No i niedawno wydany "Podręcznik astrologii praktycznej" ale ten z kolei dotyczy tylko godności podstawowych. A co sądzisz o kalkulacjach na astro.com (zakładka Pullen/Astrolog)? Cytuj
Ercil Napisano Listopad 19, 2019 Napisano Listopad 19, 2019 5 godzin temu, nikita29 napisał: A co sądzisz o kalkulacjach na astro.com (zakładka Pullen/Astrolog)? To samo co o innych :) chociaż te kalkulacje według mnie są "gorszej jakości" niż ocena z astro-seek. Nikita - nie ma idealnych programów, bo maszyna sama nie pomyśli jak sklecić człowieka ;) Program piszą ludzie i tak jak mu każą, tak on liczy i tak interpretuje. Przykładowo, najprościej: ktoś ma Księżyc w Koziorożcu w kwadracie z Plutonem w Wadze. I program to opisze, tylko że dla wszystkich jednym zestawem. Nie potrafi zróżnicować, że ta kwadratura dla kogoś będzie nie do zniesienia a ktoś inny poradzi sobie z nią. To samo jest z programami - na dzień dzisiejszy jeszcze nie wymyślono takiego, który by to skalkulował tak jak ludzka szara substancja ;) Ale powiem i to, że są one dość pomocne, ponieważ szybciej obliczają - a jeśli orientujesz się choćby trochę w godnościach to od razu wylukasz przekłamanko Ja korzystam z tych obliczeń z wygody i potem koryguję to jak należy. 1 1 Cytuj
Polecane posty
Dołącz do rozmowy
Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.