Skocz do zawartości

Dominacja

nikita29

Polecane posty

Napisano

Hej kochani:) w toku mojej nauki :P odnalazłam pojęcie dominującej planety w horoskopie. Czy ktoś z was się  z tym spotkał? Jak myślicie jaki to ma rzeczywisty wpływ na nas pod względem osobowości? U Mnie dominuje Uran/Pluton zgodnie z obliczeniami na: https://horoscopes.astro-seek.com/dominant-planets-astrology-online-calculator. Uran kojarzy Mi się z wolnością i niezależnością a nawet rebelią i zdecydowanie odnajduje w sobie mocno zaznaczone te cechy.

Napisano

Strona dobra, oblukałam ją uważnie. Ale liczy wypadkową, na czym można się przejechać jak na skórce od banana, sprawdziłam na sobie i bliskich i wyszła bzdurka. 

Dominanty ocenia się przez położenie planet w znakach (d.zodiakalna) żywiołach, jakościach (elementarne) domach - najważniejsze są osie, i ew.przez aspekty.  Przy czym dominanty zodiakalne i elementarne, aczkolwiek stanowią jeden horoskop muszą być oceniane każde w swojej klasie i dopiero taka analiza pozwoli na syntezę całościową. 

Jest kilka sposobów, z których najbardziej szczegółowy jest oczywiście system klasyczny. Nie ma sensu tego omawiać, gdyż to temat rzeka i na pewno nie do ogarnięcia dla początkujących. 

Ale jeśli chodzi o znaczenie planety dominującej to owszem, ona ma rzeczywisty wpływ nie tylko pod względem osobowości, ale też wydarzeń. Zresztą wydarzenia wiążą się z osobowością, ponieważ decyzje podejmujemy pod wpływem czegoś - a tym czymś są planety wyróżniające się w horoskopie, z których któraś (albo może być więcej) jest najsilniejsza i wodzi na pasku pozostałe ;p 

• Lubię! 1
Napisano
1 godzinę temu, Ercil napisał:

Strona dobra, oblukałam ją uważnie. Ale liczy wypadkową, na czym można się przejechać jak na skórce od banana, sprawdziłam na sobie i bliskich i wyszła bzdurka. 

Dominanty ocenia się przez położenie planet w znakach (d.zodiakalna) żywiołach, jakościach (elementarne) domach - najważniejsze są osie, i ew.przez aspekty.  Przy czym dominanty zodiakalne i elementarne, aczkolwiek stanowią jeden horoskop muszą być oceniane każde w swojej klasie i dopiero taka analiza pozwoli na syntezę całościową. 

Jest kilka sposobów, z których najbardziej szczegółowy jest oczywiście system klasyczny. Nie ma sensu tego omawiać, gdyż to temat rzeka i na pewno nie do ogarnięcia dla początkujących. 

Ale jeśli chodzi o znaczenie planety dominującej to owszem, ona ma rzeczywisty wpływ nie tylko pod względem osobowości, ale też wydarzeń. Zresztą wydarzenia wiążą się z osobowością, ponieważ decyzje podejmujemy pod wpływem czegoś - a tym czymś są planety wyróżniające się w horoskopie, z których któraś (albo może być więcej) jest najsilniejsza i wodzi na pasku pozostałe ;p 

Ercil znasz jakieś oprogramowanie/stronę, która liczyłaby dominację we właściwy sposób?

Napisano

niestety nie znam, one wszystkie są, że tak powiem, wypadkową. No załamka mnie dopadła, gdyż wyszło mi, że dominantem jest Pluton, Słońce i Jowisz, co po części się zgadza (Jowisz) i Pluton, ale ten jedynie ze względu na oś i nie może być głównym dominantem. A w programie robi za króla :D 

Jedyna znana mi skuteczna / wiarygodna metoda to punktacja przeprowadzona ręcznie. 

Ale są książki o tym traktujące, "Reguły astrologii tradycyjnej" (najlepsza) i "Rzeczywista astrologia" z tym że w tej trzeba wydłubywać informacje. No i niedawno wydany "Podręcznik astrologii praktycznej" ale ten z kolei dotyczy tylko godności podstawowych. 

• Lubię! 1
Napisano
15 godzin temu, Ercil napisał:

niestety nie znam, one wszystkie są, że tak powiem, wypadkową. No załamka mnie dopadła, gdyż wyszło mi, że dominantem jest Pluton, Słońce i Jowisz, co po części się zgadza (Jowisz) i Pluton, ale ten jedynie ze względu na oś i nie może być głównym dominantem. A w programie robi za króla :D

Jedyna znana mi skuteczna / wiarygodna metoda to punktacja przeprowadzona ręcznie. 

Ale są książki o tym traktujące, "Reguły astrologii tradycyjnej" (najlepsza) i "Rzeczywista astrologia" z tym że w tej trzeba wydłubywać informacje. No i niedawno wydany "Podręcznik astrologii praktycznej" ale ten z kolei dotyczy tylko godności podstawowych. 

A co sądzisz o kalkulacjach na astro.com (zakładka Pullen/Astrolog)?

Napisano
5 godzin temu, nikita29 napisał:

A co sądzisz o kalkulacjach na astro.com (zakładka Pullen/Astrolog)?

To samo co o innych :) chociaż te kalkulacje według mnie są "gorszej jakości" niż ocena z astro-seek.

Nikita - nie ma idealnych programów, bo maszyna sama nie pomyśli jak sklecić człowieka ;) 

Program piszą ludzie i tak jak mu każą, tak on liczy i tak interpretuje. Przykładowo, najprościej: ktoś ma Księżyc w Koziorożcu w kwadracie z Plutonem w Wadze. I program to opisze, tylko że dla wszystkich jednym zestawem. Nie potrafi zróżnicować, że ta kwadratura dla kogoś będzie nie do zniesienia a ktoś inny poradzi sobie z nią. To samo jest z programami - na dzień dzisiejszy jeszcze nie wymyślono takiego, który by to skalkulował tak jak ludzka szara substancja ;) 

Ale powiem i to, że są one dość pomocne, ponieważ szybciej obliczają -  a jeśli orientujesz się choćby trochę w godnościach to od razu wylukasz przekłamanko xD

Ja korzystam z tych obliczeń z wygody i potem koryguję to jak należy.

• Gratuluję! 1
  • Dziękuję! 1

Dołącz do rozmowy

Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

• Utwórz nowe...