Skocz do zawartości

Rozmowa o tarocie

Polecane posty

Napisano

Wydaje mi się, czy czasem robione są wróżby bez żadnych danych drugiej osoby?

Zastanawiam się również, czy wszyscy rozumują tarota jako przekaz podświadomości do kart (czyli nauka znaczeń, żeby dobrze interpretować intuicję), czy ktoś to uważa za zjawisko niewyjaśnione ;)

edit: mówiąc o forach ezoterycznych lub wręcz osobach tym się zajmujących, a nie w społeczeństwie.

Zachęcam do dyskusji :)

https://cantr.net/pl/ - gra role-playing, która wygląda jak wspólne pisanie książki.
Napisano

Witaj,

Generalnie potrzebuję do wróżby danych osobowych, gdy mam tylko imię zaznaczam iż nie daję gwarancji na rozkład ;)

Piszesz czy wszyscy rozumieją tarota - rozwiń myśl? uważasz ze osoby które stawiają tarota go nie rozumieją?

Napisano

Ja tego nie wiem. Gdzieś się spotkałem z taką opinią oraz czasem same wróżki piszą o czarach, więc stąd pytanie :)

https://cantr.net/pl/ - gra role-playing, która wygląda jak wspólne pisanie książki.
Napisano

Tak, czasami, wróżka/wróżbita nie potrzebuje żadnych danych, tak jest np., w przypadku bezpośredniego kontaktu z osobą pytającą, wtedy w zupełności wystarczy jej obecność. Niestety wróżby przez internet mają to do siebie, że wróżka/wróżbita nie widzi osoby, która zadaje pytanie, a praca z kartami, odpowiadanie na pytania, to praca z energią. Tak więc musi być jakiś nośnik, punkt zaczepienie, coś co reprezentuje daną osobę. Zdarza się i tak, że osoby, które wróżą przez internet nie potrzebują do tego celu żadnych danych, wystarczy im sam nick, czy w ogóle opierają się na pytaniu i na tej podstawie odpowiadają. Tak więc, tak naprawdę, sposób wróżenia, to indywidualny wybór danej osoby wróżącej.

Nie wiem, czy o to chodzi, ale spotkałam się z osobami, które nie miały pojęcia o tym, że karty Tarota mają w ogóle jakieś zapisane znaczenia. Te osoby były przekonane, że wróżka patrząc na karty widzi w nich po prostu ich przyszłość, pojawiają się jej jakieś obrazki, które oczywiście może zobaczyć ponieważ wcześniej nawiązała jakieś pakty z ciemną stroną mocy.

• 2 months later...
Napisano

Ja mam takie pytanie odnośnie wróżb z Tarota

Jakiś czas temu na początku roku miałam wróżbę z Tarota płatną w rozkładzie 12 domów. Już mamy drugą połowę roku i mogę powiedzieć, że wszystko się sprawdziło. We wróżbie pytałam tylko o siebie podając swoją datę urodzenia. Stała się rzecz dziwna, która mnie zastanawia. We wróżbie było, że mnie spotka to i to z dokładnością czasową. Jednak wszystkie zdarzenia, które miały miejsce przydarzały się nie mnie, a mojej rodzinie i znajomym. Ja jakby byłam poza tym wszystkim. Czy to jest normalne, że karty mówią spotka Cię to czy tamto, a to przydarza się komuś innemu kogo się zna? Dużo nad tym myślałam i doszłam do wniosku, że chyba jestem zbytnio zaangażowana w życie i sprawy innych dlatego tak się dzieje. Ale przyznam szczerze, że w mojej przygodzie z korzystaniem z wróżb, może kilka razy na rok, zdarzyło się mi to po raz pierwszy. Co to może oznaczać?

Napisano

Nigdy nie potrzebuje danych. Korzystam z zapisu energetycznego osoby.

Tarota traktuje jak pół żywą istotę, ma w sobie energię życiową - i uważam, że to narzędzie podświadomości a każda podświadomość, jest częścią podświadomości zbiorowej.

Napisano

Ja potrzebuję dane tylko do określenia karty związku/relacji, w innym przypadku nie musię mieć danych (data ur., imię).

0girl_witch.gif.d551843d651a3d222daca21637f5946b.gif

• 3 weeks later...
Napisano

Na stronie wikipedii znalazłam Interesującą rzecz na temat kart Tarota...

Cytat
Obecnie znane karty taroka, czyli karty tarota przeznaczone wyłącznie do gry, zaczęły się pojawiać w Niemczech w XVIII w. Najstarsze zachowane talie, które przedstawiały sceny zwierzęce, były wówczas zwane tarotem zwierzęcym i pochodzą z ok. 1765 r.

W tym okresie uległa ustaleniu liczba kart w talii i ich podstawowa symbolika, relacje kart między sobą oraz podział na grupy, jednakże w wielu krajach preferowane są najrozmaitsze warianty gry. We Francji używa się 78 kart, gra nimi od 3 do 5 osób, w szwajcarskim kantonie Wallis 62 karty, od 3 do 8 graczy, a w Czechach 54 karty, czterech graczy.

W Polsce gra nie była nigdy zbyt popularna, wyjątek stanowiła Galicja, gdzie popularność zdobyła austriacka trzyosobowa wersja gry, tzw. Tapp-Tarock, gdzie grało się 42 kartami.

Źródło : wikipedia.pl

Czy istnieją inne karty Tarota, czyli Tarok ?

• 2 weeks later...
Napisano

Tarok to historyczna nazwa obecnego Tarota opisuje to Jóźwiak;)

• 1 month later...
Napisano

Ja czasami wróżę z datą, a czasami nie. Na forum tego wymagam. Muszę się namierzyć.

"Uważaj, co do siebie mówisz, bo może się okazać, że słuchasz.”

Napisano

Jakiś czas temu na początku roku miałam wróżbę z Tarota płatną w rozkładzie 12 domów. Już mamy drugą połowę roku i mogę powiedzieć, że wszystko się sprawdziło. We wróżbie pytałam tylko o siebie podając swoją datę urodzenia. Stała się rzecz dziwna, która mnie zastanawia. We wróżbie było, że mnie spotka to i to z dokładnością czasową. Jednak wszystkie zdarzenia, które miały miejsce przydarzały się nie mnie, a mojej rodzinie i znajomym. Ja jakby byłam poza tym wszystkim. Czy to jest normalne, że karty mówią spotka Cię to czy tamto, a to przydarza się komuś innemu kogo się zna? Dużo nad tym myślałam i doszłam do wniosku, że chyba jestem zbytnio zaangażowana w życie i sprawy innych dlatego tak się dzieje. Ale przyznam szczerze, że w mojej przygodzie z korzystaniem z wróżb, może kilka razy na rok, zdarzyło się mi to po raz pierwszy. Co to może oznaczać?

Według mnie wróżby to tak naprawdę wielka zagadka. W tej sytuacji mogło być kilka możliwości, między innymi:

- to co przydarzyło się Twojej rodzinie, znajomym miało lub będzie mieć także wpływ na Ciebie,

- Karty wskazały sprawy istotne, niby dla Ciebie, a tak naprawdę dla Twojej rodziny. Czasami tak się zdarza.

- 12 miesięcy, to spory kawałek czasu. Ty przez ten czas mogłaś zmienić swoją drogę, przez co i zmieniłaś wróżbę.

- opisane wydarzenia były ogólne, a co za tym stoi, mogły wydarzyć się każdemu i tak można było je dopasować.

- Ten rok miał być tylko i wyłącznie w Twoich rękach i bez żadnych sugestii kart, miałaś go przeżyć.

• 3 weeks later...
Napisano

Według mnie wróżby to tak naprawdę wielka zagadka. W tej sytuacji mogło być kilka możliwości, między innymi:

- to co przydarzyło się Twojej rodzinie, znajomym miało lub będzie mieć także wpływ na Ciebie,

- Karty wskazały sprawy istotne, niby dla Ciebie, a tak naprawdę dla Twojej rodziny. Czasami tak się zdarza.

- 12 miesięcy, to spory kawałek czasu. Ty przez ten czas mogłaś zmienić swoją drogę, przez co i zmieniłaś wróżbę.

- opisane wydarzenia były ogólne, a co za tym stoi, mogły wydarzyć się każdemu i tak można było je dopasować.

- Ten rok miał być tylko i wyłącznie w Twoich rękach i bez żadnych sugestii kart, miałaś go przeżyć.

Czytając rozważania Twoje Ismeno skłonna jestem ku opcji

"Karty wskazały sprawy istotne, niby dla Ciebie, a tak naprawdę dla Twojej rodziny. Czasami tak się zdarza"

i

"To co przydarzyło się Twojej rodzinie, znajomym miało lub będzie mieć także wpływ na Ciebie"

Gdyby de facto te zdarzenia przydarzyły się mnie rozwiązywałabym te sprawy, które są skutkiem tych zdarzeń inaczej bez uszczerbku dla rodziny, a dla budowania własnego szczęścia. Dlatego, że przytrafiło się to mojej rodzinie i bliskich znajomych to mam teraz bałagan totalny w życiu bo cierpię przez to. Jednak jest to dla mnie nauczką żeby nie korzystać z wróżb długoterminowych bo może to być chichot losu

Napisano

W jakim sensie Ty cierpisz? Jeżeli mogę o to zapytać.

"Uważaj, co do siebie mówisz, bo może się okazać, że słuchasz.”

• 4 months later...
Napisano
Czy to jest normalne, że karty mówią spotka Cię to czy tamto, a to przydarza się komuś innemu kogo się zna?

Karty tylko pokazują możliwe wydarzenia. To co może cię spotkać.

Nie wiem jak to racjonalnie wytłumaczyć ale moze podając datę urodzenia pozyskałas informacje dla członków swojej rodziny. Pewnie to co sie wydarzyło miało lub ma na ciebie wpływ, moze jestes w centrum tego. Dotyczy to twojej rodzinie ale tak naprawdę ciebie, to wydarzenie sprawdza cie, jak zareagujesz, jakie przyjmiesz stanowisko, jak sie zachowasz.

• 5 months later...
Napisano

Nie chcę zakładać nowego wątku, stad mój post w tym temacie.

Czy zdarzyło Wam się kiedyś że Tarot przemówił do Was we śnie?

Moja pierwsza przygoda z kartami zaczęła się od tego że po nabyciu talii,po wstępnym zapoznaniu się z kartami,po całodniowym obcowaniu z nimi, we śnie nękał mnie Demon/Diabeł. Od tamtej pory dałam sobie spokój z Tarotem, aż do dziś. Mam zamiar oczyścić karty i spróbować raz jeszcze przekonać je do mojej osoby.Czy podczas kontaktu z Tarotem zdarzają się takie sytuację, czy raczej był to wymysł mojej wyobraźni i podekscytowania ?

Napisano

Wydaje mi się, że mogłaś się zasugerować znaczeniem tej karty lub ogólnie symboliką i tym jak postrzegają tę kartę inne osoby. Z reguły nadają jej negatywne znaczenie, a wchodząc dalej, między innymi dlatego, że ta karta składa się na całość Tarota, talia ta uznawana jest za wynalazek diabła. Może i Twoje poglądy religijne zrobiły swoje?

Czy po oczyszczeniu kart i ponownej próbie, sytuacja się powtórzyła?

• 3 months later...
Napisano

Przepraszam że tak późno odpisuję, ale gdzieś umknął mi ten wątek.

Odpowiedź na Twoje pytanie Ismeno brzmi - nie, nie śniłam już więcej o Tarocie.Oczyszczenie kart pomogło a może tez kwestia jest taka że poradziłam sobie mentalnie z kartami.Przestałam ich się bać a zaczęłam traktować je jako partnera w wspólnej drodze.

• 1 year later...
Napisano

Witajcie :) chciałabym się dowiedzieć jak to jest gdy pytamy kart Tarota o to co się wydarzy w najbliższym czasie, to chodzi mi tutaj o to jaki okres pokazują karty czy jest to np czas 3 najbliższych miesięcy, czy dłuższy, czy może zależy to od osoby stawiającej karty?

"Wczoraj to przeszłość,jutro to tajemnica a dziś to dar losu"

Napisano
Witajcie :) chciałabym się dowiedzieć jak to jest gdy pytamy kart Tarota o to co się wydarzy w najbliższym czasie, to chodzi mi tutaj o to jaki okres pokazują karty czy jest to np czas 3 najbliższych miesięcy, czy dłuższy, czy może zależy to od osoby stawiającej karty?

To zależy jak podchodzi do tego osoba wróżąca. Możesz zadać pytania na konkretny czas czyli 3 miesiące np. Jak potoczy się moje życie uczuciowe w ciągu dwóch miesięcy. Masz wtedy obraz konkretnego terminu.

Dołącz do rozmowy

Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

• Utwórz nowe...