Alicja Napisano Listopad 15, 2017 Share Napisano Listopad 15, 2017 Czy wiesz, że... o Algi i wodorosty mają więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż czerwone mięso i więcej białka niż jaja. Pełne są też minerałów. Warto więc dodawać je na przykład do zupy. W Polsce dostępne są wodorosty nori i kombu. Podobne właściwości mają mikroalgi. Można więc sięgnąć po spirulinę i chlorellę w kapsułkach. o Skórka pomarańczy zwalcza cholesterol. Chińczycy dodają ją do wielu potraw. Warto ich naśladować, zwłaszcza gdy gotujemy coś tłustego i zawiesistego. o Sok z selera naciowego obniża ciśnienie. Działa też przeciwzapalnie. Nie żałuj sobie sałatki z selera naciowego. Albo pij codziennie szklankę soku ze zmiksowanych łodyg. o Muzyka klasyczna odmładza. Poprawia pamięć, koncentrację i zdolność uczenia się. Wzmacnia siły obronne organizmu, obniża ciśnienie, rozluźnia napięcie mięśni, a nawet koi szalejące hormony stresu. Podobno muzycy klasyczni i dyrygenci to wyjątkowo długowieczna grupa zawodowa. o Mruczenie leczy zatoki. Ku zdziwieniu lekarzy wiele osób z chronicznie zablokowanymi zatokami więcej korzysta, nucąc pod nosem ulubione piosenki, niż biorąc antybiotyki. Wymrucz więc sobie głębszy i swobodniejszy oddech, bo to też droga do zachowania młodości. o Praca w ogrodzie chroni serce. To zajęcie wzmacnia mięśnie, ale też uczy cierpliwości, hartu ducha, troskliwości. Przynosi także radość i satysfakcję. To wszystko sprawia, że ogrodnicze hobby koi nerwy, uspokaja serce i łagodnie ćwiczy krążenie. Daje pogodę ducha, która podnosi witalność. o Łopian zmniejsza stres. Jego korzeń zawiera składnik, który wspomaga organizm w przystosowywaniu się do gwałtownych zmian środowiska i napięć nerwowych. Japończycy po prostu jedzą korzeń łopianu. Ale można też pić herbatkę z łopianowego suszu. Łyżkę korzenia zalej szklanką wrzątku i parz 20 minut. Pij raz dziennie. opracowanie: Anna Ławniczak Źródło: Wróżka nr 2/2008 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Dołącz do rozmowy
Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.