Skocz do zawartości

Ćwiczenia - OKREŚL MIEJSCE

Polecane posty

Napisano

To ja: Do jakiego kraju wybrałam się w tamtym roku na urlop?

Napisano

Alicjo, dziękuję za fajną zagadkę i weryfikację :)

Marika - podczas tasowania wypadła mi 10 Karo, tylko na niej się skupię - Kraj bogaty, przyciąga bardzo dużo turystów. Jest co zwiedzać, możliwe, że zabytki są bardzo stare. Wycieczka to spełnienie Twoich marzeń. 10 Karo kojarzy się z Francją, ze względu na wysokie budynki - wieże Eiffla albo z innym krajem; Egiptem - piramidy, Sfinks. Porównując koszty wyjazdy decyduję się na Egipt - podróż jest droższa, a 10 Karo, to większe pieniądze.

Napisano
To ja: Do jakiego kraju wybrałam się w tamtym roku na urlop?

Król Trefl - Pierwsza myśl - Rzym, ta karta skojarzyła mi się z papieżem Ooo jako sprawowanie ważnego urzędu, autorytet dla wielu, człowiek posiadający siłę przebicia.

Napisano

Ismena byłaś blisko, planowałam wyjechać do Francji, tak mnie wzięło na ten kraj ale nie wyjechałam. w tym roku jak nic muszę tam pojechać! Nie byłam tam, byłam w Grecji, Alicja ze względu na sąsiedztwo była bliżej ;) Chociaż te wysokie budynki zgadzają się.

Napisano

Ha, super! <haha2>

Moja zagadka, to

w jakim kraju przebywa moja siostrzenica?

Napisano

Walet Karo - Anglia. Być może dlatego że tam jest bardzo dużo młodych ludzi, takie moje pierwsze luźne skojarzenie. Typ urody tez pasuje, chociaż z tym typem urody teraz różnie bywa

Napisano

10 pik - kraj odległy, Stany Zjednoczone? Rzadko odwiedza Polskę, robi karierę

Napisano

Żadna z was nie określiła poprawnie. Moja siostrzenica przebywa we Francji.

Jeśli miałabym typować do pytania, to Marikę gdyż ona wskazała na Europę:)

• 2 weeks later...
Napisano

Przepraszam za zwlekanie z dodaniem zagadki...

Moja koleżanka wyjechała do pracy w pewien region Polski - co to za region?

Napisano

As Kier - gdzieś gdzie są ładne widoki, idealne miejsce dla artystów. Miejsce ładne, domki zadbane, kolorowe, jakaś wioska. Przynajmniej ja tak uważam. Chodzi o Kaszuby?

Napisano

Przyszło mi teraz na myśl, że tam gdzie są uzdrowiska, sanatoria specjalizujące się w leczeniu problemów z sercem/układem krążenia. To moze nie Kaszuby, a na przykład Nałęczów, okolice Lublina, województwo lubelskie?

Napisano

Koleżanka wyjechała dokładnie do Świnoujścia. Niestety nie było poprawnej odpowiedzi. Nowe pytanie zada, ten, kto będzie pierwszy ;)

Napisano

Trudno :(

To moje pytanie:

W jakim mieście byłam w tym tygodniu? (podobnie można wskazać region, województwo, coś charakterystycznego)

Napisano

10 pik, 9 karo - miasto sporo oddalone od Twojego obecnego miejsca zamieszkania. Hm, miasto stale jest unowocześniane, rozbudowywane, stale coś się tam dzieje. Na pierwszy rzut oka bardzo ładne, z ciekawą historią, zabytkami, jest co zwiedzać.

Napisano

Dziękuję Ismeno, po części się zgadza rzeczywiście jest sporo oddalone od mojego miasta i jest co zwiedzać.Chodziło o Kraków, jeśli chcesz dodaj swoje ćwiczenie :)

Napisano

Moje pytanie, to: W jakim miejscu, w dzieciństwie uwielbiałam spędzać wakacje?

Napisano

Dama Kier

Tak sobie myślę że w domu rodzinnym było najlepiej, pomimo propozycji nie chciałaś nigdzie wyjeżdżać.

Znane środowisko, znajomi i miejsca, to było najważniejsze i najlepiej się sprawdzało podczas wakacji.

Napisano

5 pik w pozycji odwróconej - ja też bym stwierdziła, ze raczej dalej nie wyjeżdżałaś, ale w swojej okolicy miałaś jakieś miejsce, gdzie mogłaś pobyć sama, z dala od zgiełku i hałasu

Napisano

Ja mam Dame Trefl i Dame karo - w towarzystwie kobiet - starszej może to być Twoja mama, ewentualnie babcia i jakiejś młodszej. Wydaje mi się, że może chodzić o dom babci, tam lubiłaś przebywać, nawet mogłaś mieć tam prawdziwa przyjaciółkę

Napisano

Dziękuję za udział :)

W dzieciństwie uwielbiałam spedzać czas, u cioci, która mieszkała w tej samej miejscowości co ja, kilka domów dalej. Jej dzieci były mniej wiecej w tym wieku co ja, dlatego wspólnie doskonale się bawiliśmy i spędzaliśmy czas.

Alicja była najbliżej, brawo :)

Napisano

Dziekuję :)

Jutro wybieram się do miejsca, w którym ostatni raz byłam kilka lat temu. Miejsca, z którym więcej mam negatywnych wspomnień, niż pozytywnych ;), codziennie przebywa tam wiele ludzi, którzy w większości stresują się, są zdenerwowani.

O jakie miejsce chodzi?

Napisano

Wydaje mi się że już nikt nie weźmie udziału, a szkoda.

Dziękuję Ismeno :) Nie, to nie budynek sądu. Chodziło o WORD, całe szczęście, że teraz jako osoba towarzysząca tam bywam ;)

Jeśli ktoś chce, może zamieścić swoje pytanie :)

Napisano

Oj, to było trudne ;)

Dobrze, to moje pytanie:

W niedzielę wybrałam się na wycieczkę, w jakim miejscu byłam, co tam się znajduje?

Dołącz do rozmowy

Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

• Utwórz nowe...