Skocz do zawartości

Karty Tarota na wesoło - zgadywanie

Polecane posty

Napisano
16 minut temu, Karaja napisał:

nadal nie

a to na pewno "na wesoło"? może 6 mieczy, 2 monet, 8 kielichów, 6 buław, 5 buław, 7 buław, Rycerz kielichów - to już chyba cały zestaw, gdzie się dzieje ruch trochę szybciej

• Haha 1
Napisano

Nie jest to żadna z tych kart...  Dodam wskazówkę.. ta karta pokazuje mi jednocześnie chaos, taki dzień, gdy jestem zalatana, biegam, robię kilka rzeczy na raz...

Napisano

9 buław - ja tak mam, jak mam ciężki dzień, dużo stresu...

Paź Buław - energiczna osoba, ciekawska

• Gratuluję! 1
Napisano
11 godzin temu, Essa napisał:

9 buław - ja tak mam, jak mam ciężki dzień, dużo stresu...

Paź Buław - energiczna osoba, ciekawska

chodziło o pazia buław, co to kręci się w zamieszaniu <haha2>

• Lubię! 1
Napisano

A może 5 monet? Czegoś jest mało - akurat wzrostu...;>

Napisano
14 godzin temu, Essa napisał:

hasło: "kurdupel " :D

"Kurdupel"

To pogardliwe określenie niskiej osoby ma bardzo szlachetne pochodzenie. Wręcz "cesarskie". Jest to bowiem spolszczenie francuskiego "Coeur de peuple" ("serce ludu"). W ten sposób określano Napoleona Bonaparte, a że w powszechnej opinii był on niskiego wzrostu więc powiązano jego przydomek z tą cechą.
Trzeba też wspomnieć, że istnieją też co najmniej dwa konkurencyjne wyjaśnienia etymologii "kurdupla": Jedno łączy się znanym z języka starocerkiewnosłowianskiego "krn" oznaczającym odcinanie (stąd nasze "krajanie"), drugie nawiązuje do łotewskiego "kartupelis" czyli ziemniaka. Jednak zdecydowana większość językoznawców je odrzuca. "Kurdupel" pojawił się bowiem zdecydowanie za późno jak na nawiązanie do starocerkiewnosłowiańskiego rdzenia, zaś zapożyczeń z łotewskiego w języku polskim z zasadzie nie ma. Jest jeszcze całkowicie niewiarygodne, ale za to zabawne wyjaśnienie należące do tzw. "etymologii ludowej". Głosi ono, że "kurdupel" pochodzi z zestawienia łacińskiego "cor" (serce) z polską "dupą". Zatem "kurdupel" byłby osobą, która z racji niskiego wzrostu ma serce blisko rzyci.

No i teraz nie wiem ;(

Napisano

Próbujcie dalej :) SowAna nie filozuj za bardzo ;) jest na karcie jakby co, Ridera Waite'a

Napisano
8 godzin temu, SowAna napisał:

"kurdupel" pochodzi z zestawienia łacińskiego "cor" (serce) z polską "dupą". Zatem "kurdupel" byłby osobą, która z racji niskiego wzrostu ma serce blisko rzyci.

<sarkazm>

• Haha 1
Napisano
12 godzin temu, Karaja napisał:

Sąd lub 6 kielichów?

zadasz zagadkę?

Napisano
Dnia ‎2018‎-‎05‎-‎31 o 10:40, Karaja napisał:

"gra w kręgle"

no to jakieś monetki, ale na której karcie się turlają .....<myśli> a może 8 buław nie 9 albo 10  i As monet  - taki zestaw

(rodzaj gry w kule, polegający na strącaniu nimi 9-10 ciężkich pionów)

Napisano
3 minuty temu, SowAna napisał:

no to jakieś monetki, ale na której karcie się turlają .....<myśli> a może 8 buław nie 9 albo 10  i As monet  - taki zestaw

(rodzaj gry w kule, polegający na strącaniu nimi 9-10 ciężkich pionów)

<niee>

Napisano

jeszcze 7 buław trochę to przypomina... 

2 monet wygląda jakby rzucał dwoma kulami :P

losowe zbijanie - Koło fortuny

Napisano
2 godziny temu, Karaja napisał:

tak

Buławy - karty dworskie - raczej nie bo to bardziej bejsbolowo , As - to kij, dwójka i trojka - to jakieś paliki, czwórka - raczej ring, piątka - kibice <sarkazm>, szóstka - na koniu, to polo,

7,8,9,10 było <bezradny>

• Gratuluję! 1
  • Haha 1

Dołącz do rozmowy

Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

• Utwórz nowe...