Skocz do zawartości

8 czy 11, Moc czy Sprawiedliwosć?

SowAna
 Share

Polecane posty

Zapraszam do dyskusji na temat, który z numerów powinny mieć te dwie karty.

Siła (Moc)  8, a Sprawiedliwość 11 - aby móc osądzać innych trzeba najpierw pokonać własne słabości....

Sprawiedliwość 8, a Siła 11 - aby pokonać własne słabości należy je najpierw rozpoznać......

a jakie są wasze przemyślenia?

W pierwszej talii, jaką miałam Sprawiedliwość była VIII a Moc XI -  tak się nauczyłam i ta wersja wydaje mi się spójna. Waite  zmienił kolejność, która panowała do końca XIX wieku (z tego, co wiem, nie wytłumaczył dlaczego zmienił) - ciężko mi było się przestawić, używając Waite'a.

Jeśli chodzi o wibracje liczb - to Ósemka kojarzy mi się zarówno z mocą, jak i sprawiedliwością, 11-tka jednak bardziej z mocą (jeśli pokona blokady i przeszkody wewnętrzne) niż sprawiedliwością (choć jej nie wyklucza oczywiście).

Jeśli chodzi o drogę Głupca w Tarocie, bliższa wydaje mi się 

Rydwan - Sprawiedliwość - Eremita  - rozumiem to tak, że trzeba się rozwalić o własne popędy, żeby wyciągnąć wnioski i dokonać pracy wewnętrznej.

Jeśli chodzi o drugą partię: Koło - Moc - Wisielec lub Koło - Sprawiedliwość - Wisielec - tutaj obie wersje wydają się prawdopodobne :) 

1. wersja:  Los zsyła różne doświadczenia (Koło), które wypracowują w nas siłę (Siła)  i pozwalają spojrzeć na życie pod innym kątem (Wisielec).

Bądź 2. wersja: losowe doświadczenia (Koło) dają nam większy rozsądek, wyważenie, opanowanie (Sprawiedliwość, wynikające z wcześniejszego Eremity też) i dzięki temu możemy przewartościować (Wisielec). 

Bliska jest mi symbolika Tarota Marsylskiego (Duże Arkana) i uważam, że ta talia ma silną energię, więc też ta kolejność wydaje mi się w pełni uzasadniona (Sprawiedliwość tam jest 8. a Moc 11.).

• Gratuluję! 1

• 4 weeks later...

@Essa

a jak podchodzisz do poniższego ułożenia:

Głupiec (0 lub 22)

Mag(I)/ Asy / Kolo(10)/ dziesiątki

Kapłanka (II) / dwójki / Sprawiedliwość (XI)  / Sąd (XX)

Cesarzowa (III) /  trójki / Wisielec (XII) / Świat (XXI)

Cesarz (IV) / czwórki/ Śmierć (XIII)

Kapłan (V) / piątki / Równowaga (XIV)

Kochankowie (VI) / szóstki / Diabeł (XV)

Rydwan (VII) / siódemki / Wieża (XVI)

Siła (VIII) / ósemki / Gwiazda (XVII)

Eremita (IX) / dziewiątki / Księżyc (XVIII)

ja mam wrażenie, że taki układ numerowy jest ok, Sprawiedliwość jest bardziej dwójką....

26 minut temu, SowAna napisał:

@Essa

a jak podchodzisz do poniższego ułożenia:

Głupiec (0 lub 22)

Mag(I)/ Asy / Kolo(10)/ dziesiątki

Kapłanka (II) / dwójki / Sprawiedliwość (XI)  / Sąd (XX)

Cesarzowa (III) /  trójki / Wisielec (XII) / Świat (XXI)

Cesarz (IV) / czwórki/ Śmierć (XIII)

Kapłan (V) / piątki / Równowaga (XIV)

Kochankowie (VI) / szóstki / Diabeł (XV)

Rydwan (VII) / siódemki / Wieża (XVI)

Siła (VIII) / ósemki / Gwiazda (XVII)

Eremita (IX) / dziewiątki / Księżyc (XVIII)

ja mam wrażenie, że taki układ numerowy jest ok, Sprawiedliwość jest bardziej dwójką....

Nie wszystko tutaj do mnie przemawia...

Mag i Asy - ok, tutaj się mogę jakoś utożsamiać.

Kapłanka i dwójki (bez kielichów) - lęk przed wyborem, opowiedzeniem się, podobnie jak w Kochankach czasami.

Sprawiedliwość i Sąd - jako sprawiedliwość wyższego rzędu (przeznaczenie) - np. rozwód.

Kapłanka - Sprawiedliwość - Sąd - ?? (wyższa instancja?)

Cesarz i czwórki - ok, ale Cesarz - Śmierć -- ??

Cesarzowa - Wisielec - ??

Rydwan - Wieża - zgadzam się - dążenie do destrukcji.

Reszta - nie wiem. Musiałabym głębiej przestudiować...

Wiem, że np. Hajo Banzhaf w "Vademecum tarocisty" fajnie podawał analogie między Małymi Arkanami a Wielkimi, ale już nie pamiętam dokładnie, jak to leciało.

Sprawiedliwość kojarzy mi się faktycznie z Dwójką Denarów, Mieczy, Buław (bo z Kielichami już nie), ale też mi się kojarzy z Ósemką Mieczy czy Trójką Mieczy (rozsądek przebija uczucia na wskroś).

Znalezione obrazy dla zapytania tarot sprawiedliwoÅÄZnalezione obrazy dla zapytania temidaZnalezione obrazy dla zapytania 8 mieczyZnalezione obrazy dla zapytania 3 mieczy

Ogólnie temat bardzo ciekawy, możemy wpisywać własne analogie :)

mi chodziło o umiejscowienie oparte na numerologii, tu Siła (VIII) bardziej komponuje się z ósemkami, ale do Gwiazdy nie doszłam, ta siła jako 11 karta nie bardzo mi pasuje w układzie z dwójkami jak niżej

image.png.6f209d73e5a6c0adfbee7483a14c8244.pngimage.png.4ca27156858bc8da4a696f9a20c1a3e1.pngimage.png.20a92c33e4e09b606138cc797e3f7ae5.pngimage.png.8559324e470db705b3d66026fd55fbc8.pngimage.png.5fd08f46eb117de59629b1a9184ab97b.png

natomiast jak w miejsce Siły podstawiam Sprawiedliwość to jakoś bardziej mi to współgra

image.png.60b5ef3ab8e8d318972a5389dc36e9cf.png

27 minut temu, SowAna napisał:

mi chodziło o umiejscowienie oparte na numerologii, tu Siła (VIII) bardziej komponuje się z ósemkami, ale do Gwiazdy nie doszłam, ta siła jako 11 karta nie bardzo mi pasuje w układzie z dwójkami jak niżej

image.png.6f209d73e5a6c0adfbee7483a14c8244.pngimage.png.4ca27156858bc8da4a696f9a20c1a3e1.pngimage.png.20a92c33e4e09b606138cc797e3f7ae5.pngimage.png.8559324e470db705b3d66026fd55fbc8.pngimage.png.5fd08f46eb117de59629b1a9184ab97b.png

natomiast jak w miejsce Siły podstawiam Sprawiedliwość to jakoś bardziej mi to współgra

image.png.60b5ef3ab8e8d318972a5389dc36e9cf.png

Patrząc na to pod tym kątem to faktycznie Siła powinna się zamienić ze Sprawiedliwością.

Tylko tyle, że numerologiczna 11/2 - kojarzy mi się znów bardziej z siłą psychiczną niż sprawiedliwością (ze sprawiedliwością jedynie po względem wahania się, rozważania między tym co ziemskie i boskie). A numerologiczna 8 - zarówno z Siłą jak i Sprawiedliwością. Prawo ziemskie z 8 , boskie z 11 :)

Czy Sprawiedliwość w Tarocie to rozważanie, czy bycie postawionym przed faktem? Mnie się Sprawiedliwość w Tarocie kojarzy z "przejrzyj na oczy" (realizm = 8, bycie w idealistycznej iluzji = 11). Mnie się 11 kojarzy z antymaterializmem, a 8 z materią, zdrowym rozsądkiem (ziemskim, materialnym). Moc natomiast ma dla mnie wymiar bardziej odwagi w psychice (włożenie ręki w paszczę lwa) niż w materii (choć oczywiście może być to osoba dobrze osadzona w materii).

Znam numerologiczną 8 - typ świetnie radzący sobie w materii, myśląca o zarabianiu pieniędzy i pomnażaniu oraz numerologiczną 11 - osoba odważna i zalękniona zarazem - lęk związany z tym co ziemskie (pieniądze, władza materialna), odwaga - z tym co dotyczy energii, przebijania się przez blokady psychiczne innych. Osoba 11 - jest dla mnie pionierem (podwójna 1), indywidualistką, ale kiedy w grę wchodzą pieniądze - tu już się pojawia rozbieżność, konflikt. 

Mimo wszystko więc oswajanie lwa ma dla mnie wymiar psychiczny (Moc 11), a ważenie rozsądne - dla mnie to Sprawiedliwość 8, mimo że ważenie (wahanie, dualność) ogólnie ma charakter dwójkowy. Tylko że 11 już się nie waha, bo wie, że musi tą rękę wsadzić w to zwierze i jej mistrzostwo jej na to pozwala (znam 11-tkę która walczyła parasolką ze stadem dzikich psów i wygrała siłą psychiczną, inne osoby zostały pogryzione).Tak mi się to kojarzy.

Dnia 18.03.2019 o 11:15, Essa napisał:

Sprawiedliwość była VIII a Moc XI -  tak się nauczyłam i ta wersja wydaje mi się spójna. Waite  zmienił kolejność

no właśnie, mi bardziej pasuje Wait i z tego co piszesz

17 minut temu, Essa napisał:

Znam numerologiczną 8 - typ świetnie radzący sobie w materii, myśląca o zarabianiu pieniędzy i pomnażaniu oraz numerologiczną 11 - osoba odważna i zalękniona zarazem

wg kolejności astrologicznej (którą podobno Wait uwzględnił przy zamianie miejsc) Lew (Siła), a po niej dalej Waga (Sprawiedliwość) też by odpowiadała...

ja z kolei znam 8-ki, które opanowały materię oraz totalnie niezdecydowane 11-ki.

Karta Sprawiedliwości nie kojarzy mi się co prawda z brakiem zdecydowania, lecz chyba należy to jednak uwzględniać, znak wagi, która się waha oraz niechęć oglądania sytuacji (opaska)- takie trochę sztuczne decydowanie, trochę na chybił trafił, ma też inne atrybuty jak zasłona i kolumny (Kapłanka), oczywiście i korona też i miecz tam ma, czerwień, zieleń, fiolet i szarość..., dziwi mnie, i nie wiem kto, zdejmuje lub zakłada jej opaskę na oczy (Temida ma :) )

• Lubię! 1

34 minuty temu, SowAna napisał:

no właśnie, mi bardziej pasuje Wait i z tego co piszesz

Waite mi odpowiada, jeśli chodzi o obrazkowe przedstawienie symboli, jednak akurat ta zmiana - uważam, że wprowadziła więcej zamieszania...

Cytat

wg kolejności astrologicznej (którą podobno Wait uwzględnił przy zamianie miejsc) Lew (Siła), a po niej dalej Waga (Sprawiedliwość) też by odpowiadała...

Zauważ, że kolejność jednak nie do końca, bo między Sprawiedliwością i Siłą jest Panna (Eremita). Nie przywiązuję tutaj aż takiej uwagi do kolejności w astrologii. Księżyc to Rak a jest dalej niż Lew i Waga (w astro jest przed Lwem). 

Cytat

ja z kolei znam 8-ki, które opanowały materię oraz totalnie niezdecydowane 11-ki.

Również znam takie 11-tki, jednak mają potencjał Mocy jak dla mnie, czegoś mocniejszego niż Sprawiedliwość, ze względu właśnie na mistrzostwo

Cytat

Karta Sprawiedliwości nie kojarzy mi się co prawda z brakiem zdecydowania, lecz chyba należy to jednak uwzględniać, znak wagi, która się waha oraz niechęć oglądania sytuacji (opaska)- takie trochę sztuczne decydowanie, trochę na chybił trafił, ma też inne atrybuty jak zasłona i kolumny (Kapłanka), oczywiście i korona też i miecz tam ma, czerwień, zieleń, fiolet i szarość...

Zgadzam się, jednak nie przeszkadza mi w tym, by Sprawiedliwość była 8, a Moc - 11. Dla mnie 11, która wchodzi na drogę mistrzostwa nie da się już uprościć do 2 (ma pionierską moc, siłę, której nie ma 8). Niezdecydowana 11 spada do roli 2 (Kapłanka).

Z drugiej strony 11 musi starannie przemyśleć swoją drogę (Sprawiedliwość), by wejść na drogę mistrzostwa (Moc).

• Lubię! 1

1 godzinę temu, Essa napisał:

Zauważ, że kolejność jednak nie do końca, bo między Sprawiedliwością i Siłą jest Panna (Eremita). Nie przywiązuję tutaj aż takiej uwagi do kolejności w astrologii. Księżyc to Rak a jest dalej niż Lew i Waga (w astro jest przed Lwem). 

akurat tu napisałam głupoty <sarkazm>

• 1 year later...

Jako fanka tarota marsylskiego zdecydowanie uznaję 8 - Sprawiedliwość, 11- Siła.  Ta zmiana Waita to takie dopasowywanie do teorii, w myśl zasady, że jak teoria nie pasuje do faktów- to tym gorzej dla faktów...no nie.

• 3 years later...

Jak dla mnie moc to 8 - liczba zodiakalnego Skorpiona, 11 to sprawiedliwosc

Dołącz do rozmowy

Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Share

• Utwórz nowe...