SowAna Napisano Marzec 18, 2019 Share Napisano Marzec 18, 2019 Zapraszam do dyskusji na temat, który z numerów powinny mieć te dwie karty. Siła (Moc) 8, a Sprawiedliwość 11 - aby móc osądzać innych trzeba najpierw pokonać własne słabości.... Sprawiedliwość 8, a Siła 11 - aby pokonać własne słabości należy je najpierw rozpoznać...... a jakie są wasze przemyślenia? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Essa Napisano Marzec 18, 2019 Share Napisano Marzec 18, 2019 W pierwszej talii, jaką miałam Sprawiedliwość była VIII a Moc XI - tak się nauczyłam i ta wersja wydaje mi się spójna. Waite zmienił kolejność, która panowała do końca XIX wieku (z tego, co wiem, nie wytłumaczył dlaczego zmienił) - ciężko mi było się przestawić, używając Waite'a. Jeśli chodzi o wibracje liczb - to Ósemka kojarzy mi się zarówno z mocą, jak i sprawiedliwością, 11-tka jednak bardziej z mocą (jeśli pokona blokady i przeszkody wewnętrzne) niż sprawiedliwością (choć jej nie wyklucza oczywiście). Jeśli chodzi o drogę Głupca w Tarocie, bliższa wydaje mi się Rydwan - Sprawiedliwość - Eremita - rozumiem to tak, że trzeba się rozwalić o własne popędy, żeby wyciągnąć wnioski i dokonać pracy wewnętrznej. Jeśli chodzi o drugą partię: Koło - Moc - Wisielec lub Koło - Sprawiedliwość - Wisielec - tutaj obie wersje wydają się prawdopodobne 1. wersja: Los zsyła różne doświadczenia (Koło), które wypracowują w nas siłę (Siła) i pozwalają spojrzeć na życie pod innym kątem (Wisielec). Bądź 2. wersja: losowe doświadczenia (Koło) dają nam większy rozsądek, wyważenie, opanowanie (Sprawiedliwość, wynikające z wcześniejszego Eremity też) i dzięki temu możemy przewartościować (Wisielec). Bliska jest mi symbolika Tarota Marsylskiego (Duże Arkana) i uważam, że ta talia ma silną energię, więc też ta kolejność wydaje mi się w pełni uzasadniona (Sprawiedliwość tam jest 8. a Moc 11.). 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SowAna Napisano Kwiecień 14, 2019 Autor Share Napisano Kwiecień 14, 2019 @Essa a jak podchodzisz do poniższego ułożenia: Głupiec (0 lub 22) Mag(I)/ Asy / Kolo(10)/ dziesiątki Kapłanka (II) / dwójki / Sprawiedliwość (XI) / Sąd (XX) Cesarzowa (III) / trójki / Wisielec (XII) / Świat (XXI) Cesarz (IV) / czwórki/ Śmierć (XIII) Kapłan (V) / piątki / Równowaga (XIV) Kochankowie (VI) / szóstki / Diabeł (XV) Rydwan (VII) / siódemki / Wieża (XVI) Siła (VIII) / ósemki / Gwiazda (XVII) Eremita (IX) / dziewiątki / Księżyc (XVIII) ja mam wrażenie, że taki układ numerowy jest ok, Sprawiedliwość jest bardziej dwójką.... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Essa Napisano Kwiecień 14, 2019 Share Napisano Kwiecień 14, 2019 26 minut temu, SowAna napisał: @Essa a jak podchodzisz do poniższego ułożenia: Głupiec (0 lub 22) Mag(I)/ Asy / Kolo(10)/ dziesiątki Kapłanka (II) / dwójki / Sprawiedliwość (XI) / Sąd (XX) Cesarzowa (III) / trójki / Wisielec (XII) / Świat (XXI) Cesarz (IV) / czwórki/ Śmierć (XIII) Kapłan (V) / piątki / Równowaga (XIV) Kochankowie (VI) / szóstki / Diabeł (XV) Rydwan (VII) / siódemki / Wieża (XVI) Siła (VIII) / ósemki / Gwiazda (XVII) Eremita (IX) / dziewiątki / Księżyc (XVIII) ja mam wrażenie, że taki układ numerowy jest ok, Sprawiedliwość jest bardziej dwójką.... Nie wszystko tutaj do mnie przemawia... Mag i Asy - ok, tutaj się mogę jakoś utożsamiać. Kapłanka i dwójki (bez kielichów) - lęk przed wyborem, opowiedzeniem się, podobnie jak w Kochankach czasami. Sprawiedliwość i Sąd - jako sprawiedliwość wyższego rzędu (przeznaczenie) - np. rozwód. Kapłanka - Sprawiedliwość - Sąd - ?? (wyższa instancja?) Cesarz i czwórki - ok, ale Cesarz - Śmierć -- ?? Cesarzowa - Wisielec - ?? Rydwan - Wieża - zgadzam się - dążenie do destrukcji. Reszta - nie wiem. Musiałabym głębiej przestudiować... Wiem, że np. Hajo Banzhaf w "Vademecum tarocisty" fajnie podawał analogie między Małymi Arkanami a Wielkimi, ale już nie pamiętam dokładnie, jak to leciało. Sprawiedliwość kojarzy mi się faktycznie z Dwójką Denarów, Mieczy, Buław (bo z Kielichami już nie), ale też mi się kojarzy z Ósemką Mieczy czy Trójką Mieczy (rozsądek przebija uczucia na wskroś). Ogólnie temat bardzo ciekawy, możemy wpisywać własne analogie Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SowAna Napisano Kwiecień 14, 2019 Autor Share Napisano Kwiecień 14, 2019 mi chodziło o umiejscowienie oparte na numerologii, tu Siła (VIII) bardziej komponuje się z ósemkami, ale do Gwiazdy nie doszłam, ta siła jako 11 karta nie bardzo mi pasuje w układzie z dwójkami jak niżej natomiast jak w miejsce Siły podstawiam Sprawiedliwość to jakoś bardziej mi to współgra Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Essa Napisano Kwiecień 14, 2019 Share Napisano Kwiecień 14, 2019 27 minut temu, SowAna napisał: mi chodziło o umiejscowienie oparte na numerologii, tu Siła (VIII) bardziej komponuje się z ósemkami, ale do Gwiazdy nie doszłam, ta siła jako 11 karta nie bardzo mi pasuje w układzie z dwójkami jak niżej natomiast jak w miejsce Siły podstawiam Sprawiedliwość to jakoś bardziej mi to współgra Patrząc na to pod tym kątem to faktycznie Siła powinna się zamienić ze Sprawiedliwością. Tylko tyle, że numerologiczna 11/2 - kojarzy mi się znów bardziej z siłą psychiczną niż sprawiedliwością (ze sprawiedliwością jedynie po względem wahania się, rozważania między tym co ziemskie i boskie). A numerologiczna 8 - zarówno z Siłą jak i Sprawiedliwością. Prawo ziemskie z 8 , boskie z 11 Czy Sprawiedliwość w Tarocie to rozważanie, czy bycie postawionym przed faktem? Mnie się Sprawiedliwość w Tarocie kojarzy z "przejrzyj na oczy" (realizm = 8, bycie w idealistycznej iluzji = 11). Mnie się 11 kojarzy z antymaterializmem, a 8 z materią, zdrowym rozsądkiem (ziemskim, materialnym). Moc natomiast ma dla mnie wymiar bardziej odwagi w psychice (włożenie ręki w paszczę lwa) niż w materii (choć oczywiście może być to osoba dobrze osadzona w materii). Znam numerologiczną 8 - typ świetnie radzący sobie w materii, myśląca o zarabianiu pieniędzy i pomnażaniu oraz numerologiczną 11 - osoba odważna i zalękniona zarazem - lęk związany z tym co ziemskie (pieniądze, władza materialna), odwaga - z tym co dotyczy energii, przebijania się przez blokady psychiczne innych. Osoba 11 - jest dla mnie pionierem (podwójna 1), indywidualistką, ale kiedy w grę wchodzą pieniądze - tu już się pojawia rozbieżność, konflikt. Mimo wszystko więc oswajanie lwa ma dla mnie wymiar psychiczny (Moc 11), a ważenie rozsądne - dla mnie to Sprawiedliwość 8, mimo że ważenie (wahanie, dualność) ogólnie ma charakter dwójkowy. Tylko że 11 już się nie waha, bo wie, że musi tą rękę wsadzić w to zwierze i jej mistrzostwo jej na to pozwala (znam 11-tkę która walczyła parasolką ze stadem dzikich psów i wygrała siłą psychiczną, inne osoby zostały pogryzione).Tak mi się to kojarzy. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SowAna Napisano Kwiecień 14, 2019 Autor Share Napisano Kwiecień 14, 2019 Dnia 18.03.2019 o 11:15, Essa napisał: Sprawiedliwość była VIII a Moc XI - tak się nauczyłam i ta wersja wydaje mi się spójna. Waite zmienił kolejność no właśnie, mi bardziej pasuje Wait i z tego co piszesz 17 minut temu, Essa napisał: Znam numerologiczną 8 - typ świetnie radzący sobie w materii, myśląca o zarabianiu pieniędzy i pomnażaniu oraz numerologiczną 11 - osoba odważna i zalękniona zarazem wg kolejności astrologicznej (którą podobno Wait uwzględnił przy zamianie miejsc) Lew (Siła), a po niej dalej Waga (Sprawiedliwość) też by odpowiadała... ja z kolei znam 8-ki, które opanowały materię oraz totalnie niezdecydowane 11-ki. Karta Sprawiedliwości nie kojarzy mi się co prawda z brakiem zdecydowania, lecz chyba należy to jednak uwzględniać, znak wagi, która się waha oraz niechęć oglądania sytuacji (opaska)- takie trochę sztuczne decydowanie, trochę na chybił trafił, ma też inne atrybuty jak zasłona i kolumny (Kapłanka), oczywiście i korona też i miecz tam ma, czerwień, zieleń, fiolet i szarość..., dziwi mnie, i nie wiem kto, zdejmuje lub zakłada jej opaskę na oczy (Temida ma ) 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Essa Napisano Kwiecień 14, 2019 Share Napisano Kwiecień 14, 2019 34 minuty temu, SowAna napisał: no właśnie, mi bardziej pasuje Wait i z tego co piszesz Waite mi odpowiada, jeśli chodzi o obrazkowe przedstawienie symboli, jednak akurat ta zmiana - uważam, że wprowadziła więcej zamieszania... Cytat wg kolejności astrologicznej (którą podobno Wait uwzględnił przy zamianie miejsc) Lew (Siła), a po niej dalej Waga (Sprawiedliwość) też by odpowiadała... Zauważ, że kolejność jednak nie do końca, bo między Sprawiedliwością i Siłą jest Panna (Eremita). Nie przywiązuję tutaj aż takiej uwagi do kolejności w astrologii. Księżyc to Rak a jest dalej niż Lew i Waga (w astro jest przed Lwem). Cytat ja z kolei znam 8-ki, które opanowały materię oraz totalnie niezdecydowane 11-ki. Również znam takie 11-tki, jednak mają potencjał Mocy jak dla mnie, czegoś mocniejszego niż Sprawiedliwość, ze względu właśnie na mistrzostwo Cytat Karta Sprawiedliwości nie kojarzy mi się co prawda z brakiem zdecydowania, lecz chyba należy to jednak uwzględniać, znak wagi, która się waha oraz niechęć oglądania sytuacji (opaska)- takie trochę sztuczne decydowanie, trochę na chybił trafił, ma też inne atrybuty jak zasłona i kolumny (Kapłanka), oczywiście i korona też i miecz tam ma, czerwień, zieleń, fiolet i szarość... Zgadzam się, jednak nie przeszkadza mi w tym, by Sprawiedliwość była 8, a Moc - 11. Dla mnie 11, która wchodzi na drogę mistrzostwa nie da się już uprościć do 2 (ma pionierską moc, siłę, której nie ma 8). Niezdecydowana 11 spada do roli 2 (Kapłanka). Z drugiej strony 11 musi starannie przemyśleć swoją drogę (Sprawiedliwość), by wejść na drogę mistrzostwa (Moc). 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Essa Napisano Kwiecień 14, 2019 Share Napisano Kwiecień 14, 2019 1 godzinę temu, Essa napisał: Zauważ, że kolejność jednak nie do końca, bo między Sprawiedliwością i Siłą jest Panna (Eremita). Nie przywiązuję tutaj aż takiej uwagi do kolejności w astrologii. Księżyc to Rak a jest dalej niż Lew i Waga (w astro jest przed Lwem). akurat tu napisałam głupoty Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inanna Napisano Maj 6, 2020 Share Napisano Maj 6, 2020 Jako fanka tarota marsylskiego zdecydowanie uznaję 8 - Sprawiedliwość, 11- Siła. Ta zmiana Waita to takie dopasowywanie do teorii, w myśl zasady, że jak teoria nie pasuje do faktów- to tym gorzej dla faktów...no nie. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdapolarna Napisano 9 Lipiec Share Napisano 9 Lipiec Jak dla mnie moc to 8 - liczba zodiakalnego Skorpiona, 11 to sprawiedliwosc Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Dołącz do rozmowy
Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.