Skocz do zawartości

Nadmiar witaminy D?

zlotypatyk

Polecane posty

Czy mieliście kiedyś problem z nadmiarem witaminy D? Ostatnio jem dużo pożywienia które może mieć dużo witaminy D, więc obawiam się tego że może to zakończyć się jakoś choróbskiem... 
Ponoć to szkodliwe [reklama]
Prawda li to?

Z tego co się orientuję większość populacji ludzkiej cierpi na bardzo duże niedobory tej witaminy. Słońce niestety nie jest w stanie uzupełnić jej w wystarczających ilościach. 

A o jakich produktach mówisz? Bo w jedzeniu niestety tej witaminy za wiele nie ma. 

Najlepiej będzie jednak jeśli zrobisz sobie badania. 

Polecam też posłuchać co na temat witaminy D mówi np profesor Jaśkowski .

• 4 months later...

Jaśkowski oczywiście. Szkoda, że Jerzego Ziębę zdjęli całkowicie z YouTube'a. On na pewno opowiadał o suplementacji witaminami C i D, Witamina D jest kluczowa i z tego co wiem, nie da się jej przedawkować albo zatruć. Musiałoby by być jej dawkowane mnóstwo.

Za to niedobór to poważne skutki, prowadzi nawet do udaru. Ja biorę 6000 jednostek dziennie plus słońce, jeśli jest i od czasu do czasu 6-7 minut solarium.

Prawidłowa norma to między 50 a 90. Poniżej tego, marne działanie tej witaminy.

Oczywiście, dawkowanie zależy od masy ciała. Ja jestem raczej szczupły.  Najlepiej wchłania się z tłuszczami.

• Lubię! 2

Dołącz do rozmowy

Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

• Utwórz nowe...