Skocz do zawartości

Rozkład tak/nie.

Lilith

Polecane posty

Witajcie <czarownica>

Macie może jakiś fajny rozkład tak/nie, który polecacie? Do tej pory przy nauce stosowałam ten, gdzie wybieramy trzy karty i patrzymy ile odwróconych, a ile w normalnej pozycji... ale dla mnie totalnie się to nie sprawdza, próbowałam przez dłuższy czas, ale też jakoś po prostu go nie czuję <bezradny> Ma ktoś coś ciekawego, co może mogłabym wypróbować? Albo jakieś rady jak sobie coś takiego wypracować? <mag> 

Pozdrawiam Wszystkich <bukiet>

• Lubię! 1

Jednym z prostszych sposobów jest używanie tylko Wielkich Arkan.

Każda karta ma wartość liczbową, która ułatwia liczenie. Wówczas wyższa wartość w danej odpowiedzi może oznaczać, że odpowiedź jest na TAK lub na NIE.

Np. zadajesz pytanie "czy ten lekarz jest dla mnie odpowiedni?"

TAK - SIŁA (8) + DIABEŁ (15) + GŁUPIEC (0) = 23

NIE - KAPŁANKA (2) + KOŁO FORTUNY (10) + CESARZ (4) = 16

Odpowiedź = tak, ten lekarz jest dla mnie odpowiedni, ponieważ na odpowiedź TAK uzyskałaś 23 punkty, a na NIE tylko 16. W takiej wróżbie nie zwracasz również uwagi na znaczenie kart, masz tylko policzyć ich wartość liczbową.

Oczywiście każda z 78 kart ma swoją wartość liczbową przypisaną im w Kabale, ale jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z Tarotem to chyba jest najprostsze rozwiązanie.

No i nie zapomnij, że w niektórych taliach SIŁA jest "zamieniona" miejscem z kartą SPRAWIEDLIWOŚĆ, wtedy jej liczba wynosi albo 8 albo 11 ;)).

• Dziękuję! 2

W miarę możliwości na pytania odpowiadam w ciągu 48 godzin.

<karty>

Dziękuję za wyrozumiałość <serce>

@Egeria,

Ogromnie Ci dziękuję - bardzo ciekawy pomysł i chętnie go wypróbuję! <bukiet> Wszystko o czym wcześniej słyszałam jakoś nie do końca mnie przekonywało, no i oprócz tego średnio szło - ale to brzmi jak konkret rozwiązanie <bigsmile> Będę ćwiczyć i na pewno dam znać jak efekty <mag>

• Lubię! 1

• 1 year later...

Ja mam taki system z książki  Barbary Moore : 

Arkana małe  parzyste i arkana wielkie są kartami na tak 

Arkana małe  nieparzyste i karty dworskie są na nie 

rozkladasz 5 kart i masz odpowiedz :) 

• Dziękuję! 1

Dołącz do rozmowy

Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

• Utwórz nowe...