Tablica liderów
Popularna zawartość
Pokazuje zawartość z najwyższą reputacją 2019.07.26 we wszystkich miejscach
-
Proponuję taką formę zabawy, która polegać będzie na wstawieniu wybranego przez siebie kadru z jakiegoś filmu, w formie obrazka. Reszta forumowiczów odgaduje z jakiego filmu pochodzi ów kadr. Ten kto udzieli poprawnej odpowiedzi wstawia kolejny obrazek. Zaczynam:3 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
W tym wątku możecie podawać przepisy na dania,które Wam smakują,potrawy,które polecacie oraz przepisy na najsmaczniejsze napoje np własnej roboty itp.1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
Znalazłam ostatnio świetny przepis na chlebek dwuskladnikowy. Skladniki: 200g komisy ryżowej (suchej ) 180-200ml wody. Dodatki: I tu właściwie można dodać co się chce. W przepisie była czarnuszką,ja dałam jeszcze słonecznik i podsmażoną cebulkę. No i sól oczywiście. Wykonanie: Komose płuczemy i blendujemy z wodą. Masa musi być dość gęsta. Wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy placek o grubości ok 1 cm Pieczemy w temp 210 stopni przez 15-20 min. Odwracamy i pieczemy kolejnych 10. Chleb jest chrupiący i slodkawy w smaku. Fajna alternatywa dla chrupkiego pieczywa oraz wspaniały pomysł dla osób które muszą unikać drożdży.1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
"Twoja miłość nie mieszka gdzieś na zewnątrz ciebie, lecz tkwi głęboko w tobie. Nie możesz jej utracić i ona nie może cię opuścić. Nie jest zależna od żadnego innego ciała, zewnętrznej formy." "Jesteś tu, aby mógł się ziścić boski plan wszechświata. Jesteś aż tak ważny." ~Eckhart Tolle "Potęga teraźniejszości"1 punkt
-
1 punkt
-
Celem talii Symbolon jest odtworzenie wspomnień z poprzednich wcieleń. Karty pokazują obrazy z europejskich mitów i historii, w każdym rogu karty znajdują się symbole astrologiczne.1 punkt
-
Piękna talia, już któraś osoba ją zachwala, waham się jeszcze między nią a inną talią. Ogólnie to coś nowe talie za mną chodzą haha paluszki swędzą...1 punkt
-
właśnie szukałam tej talii na forum, piękna jest i wydaje się fajna do czytań masz może tą talię @Syrena?1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
@Syrena a ja wciąż czekam na te Twoje przepisy jeśli masz coś, czym chcesz się podzielić, to tutaj też możesz1 punkt
-
Chciałam się podzielić wypróbowanymi koktajlami/smoothie - dobre w smaku, no i zdrowe Przepisy z Internetu, podaję źródło, gdzie możecie znaleźć ich więcej wg własnego smaku. Mój numer 1 (pyszny!): Koktajl słodko-szpinakowy: Zblenduj: - 2 szklanki liści szpinaku - 1 dojrzałą, obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę (może być bardzo dojrzała, super słodka), - 15 czerwonych winogron (czerwone słodsze lepsze, alternatywnie zielone - najlepiej bezpestkowe), - ok. 180 gram beztłuszczowego jogurtu greckiego (kupuję jeden duży kubek, jeden mały, dodaję wg uznania "na oko"), - 2 łyżki pokrojonego w kostkę awokado (zazwyczaj kupuję więcej - 2 awokado, dojrzałe oczywiście, łatwo odchodzące od pestki), - 1 lub 2 łyżki świeżego soku z limonki (u mnie idą 2 limonki). Szpinak - zapewnia dzienną rekomendowaną dawkę witaminy A (zdrowa skóra, włosy i oczy) oraz witaminę K (rozwój kości). Poza tym koktajl ten dostarcza: magnezu, potasu oraz witaminy C. Można pić na śniadanie. Kalorie: ok. 296 - w proporcjach podanych pierwotnie, ja biorę więcej zazwyczaj Przyspieszający metabolizm: Zblenduj: - ok. 180 gram beztłuszczowego jogurtu greckiego, - 10 migdałów, - 1/4 szklanki różyczek brokuła, - szklankę truskawek (mogą być mrożone), - 1/4 szklanki fasoli cannellini (biała fasola w puszce), - 3/4 szklanki zimnej zielonej herbaty (liściastej), - 1 łyżkę mielonego lnu. Jak ktoś chce to jeszcze szczypta cynamonu. Działanie: odchudzające, przyspieszające metabolizm i ograniczające apetyt. Kalorie: ok. 345. Przepisy ze strony: źródło.1 punkt
-
a ja podam przepis na pyszny farsz do naleśników wytrawnych pierś z kurczaka kawałki w przyprawie kebab KAMISA marchewka pokrojona w kostkę ananas w kostkę kukurydza pieczarki podsmażone na maśle i starty żółty ser po prostu pycha a do tego sos tysiąca wysp czyli majonez - ketchup, jogurt naturalny + bazylia, oregano, trochę cukru mniam1 punkt
-
1 punkt
-
nie pachnie, jesli jest w kapsulkach to nawet na zoladku nie czuc ani w pocie, inaczej bym nie brala bo wołaliby na mnie skunks... ja od dwoch lat nie choruje, plus do tego jakis sport w miare regularnie, najlepiej jogging bo tez zwieksza odpornosc...1 punkt
-
a ja polece sciezke na skróty jak sie komus nie chce gotowac...czosnek bezzapachowy w kapsułkach kupiony w aptece, zażywany codziennie od jesieni i licho nie bierze1 punkt
-
Z racji tego,iż nadszedł czas intensywnych zachorowań podzielę się przepisem na ZŁOTE MLEKO 1 część kurkumy i 2 części wody umieszczamy w garnku i gotujemy,aż otrzymamy gęstą papkę. Pastę przekładamy do słoiczka. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Spożywamy jako dodatek do grzanego mleka( łyżeczka na szklanke). Koniecznie trzeba pamiętać o szczpcie czarnego pieprzu. Można dodać miód. Napój ten ma właściwości przeciwzapalne.1 punkt
-
Dziś moja kuchnia serwuje na obiad warzywa w rękawie. Pomyślałem więc, że podzielę się z Wami,tym przepisem. Danie jest dziecinnie proste,ale bardzo smaczne. Możemy użyć dowolnych warzyw. Ja z reguły używam ziemniaków,marchewki i kapusty. Marchewkę należy pokroić w słupki,ziemniaki w cząstki,a kapustę jak się uda Wszystkie warzywa wrzucamy do rękawa do pieczenia, dodajemy ulubione zioła i przyprawy(w moim przypadku majeranek, zioła prowansalskie,bazylia, sól, pieprz )a także trochę oleju,by warzywa nie były zbyt suche. Mięsożercy mogą dodać pokrojone w większa kostkę mięso(w tedy olej jest zbędny). Wszystko należy wstawić do piekarnika na ok 1,5 godzin.1 punkt
-
Ja lubię kotlety z brokuła. Gotuje się go rozgniata dodaje podsmażana cebulę sól pieprz jajo i bułkę tartą. Formuje się je jak na mielone. Obtacza w bułce i smaży. Podaje z sosem czosnkowym... Pycha1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
Bardzo się przyda krem z dyni Ja polecam brokuła z fetą - proporcje dowolne, można wymieszać na pastę i potraktować jako pastę do frytek z batatów. Można dodać płatki migdałów. Uwielbiam to połączenie. Inne moje odkrycie to kotlety z selera (przepisy są w google) i do tego sos jogurtowy z kaparami. Pychotka Nie są to moje przepisy, ale łatwo je znaleźć w sieci @MIMESIS - ostatnio zobaczyłam passatę i pomyślałam o Tobie1 punkt
-
Idzie jesień, więc bardzo polecam krem z dyni.. Składniki: 1 kg dyni 1 cebula 1 marchewka śmietana masło Sól, pieprz, gałka muszkatołowa grzanki Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle. Dynie i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka,wlać ok. 2-3 szkl. wody i gotować, aż dynia zacznie się rozpadać. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i śmietaną. Całość zblendowac Podawać z grzankami.1 punkt
-
Nie lubię zbyt duzo czasu spędzać w kuchni zatem moje przepisy sa lekkie, łatwe i przyjemne w realizacji. Podaje dwa moje "wymiatacze" na tajska pomidorowke i francuskie trójkaty z bananami. Francuskie bananowce, które zawładną podniebieniem nawet najbardziej fit niejadka - przetestowane !:) -ciasto francuskie (kupuje, najlepsze z Biedry dotychczas) - dwa duze banany -troche cukru --cynamon Ciasto dzielicie na 6 kwadratów,. drobniutko posiekane banany kładziecie pośrodku kwadratu, posypujecie cukrem i cynamonem, formujecie w trójkat. Pieczecie okolo 25 minut w temp 220 stopni. Dla karmelowej Inki z mlekiem na zimno lub ciepło to wymarzony towarzysz. Tajska pomidorówka, czas przygotowania gora 25 minut ! -makaron sojowy -dobrej jakości mleko kokosowe -passata ( zmiksowac dwie puszki pomidorów) plus pare swiezych pomidorów -ostra papryka lub sos siriachi - dla zwolennikow kuchni fusion dodatek :mozarella Passate i pomidory miksuje, dodaje troche wody gotuje, dodaje mleko kokosowe czekam az sie wszystko zagotuje. Makaron sojowy siup do wody i gotowy po paru minutach. Do pomidorówki dodaje sirachi aby zbalansować słodycz kokosa pikantna paryka. Dodajemy makaron. Kto lubi moze sobie wkruszyc mozarelle( to juz nie po tajsku ale ja bardzo lubie).1 punkt
-
Witam. Ja ostatnio znalazlam fajny sposob na baklazany. Przekroic wzdloz na pol i wewnetrzna str nieco ponacinac...przysolic,pieprz i papryka. Do rozgrzanego piekarnika wlozyc wylozonego na blaszce wnetrzem do gory (20min/180°) Potem przelozyc do szklanego zaroodpornego naczynia i na wewnetrzna strone baklazany przykryc na zmiane plasterkiem pomidora i mozzareli.bazylikum i znowu troche soli i pieprzu.polac nieco oliwa z oliwek Zapiekac ok pol godz w zmniejszonej tem.do ok 160°. Calosc podawac z ryzem Smacznego1 punkt
-
Hej forumowicze! Ja wpadłam na pomysł na bardzo fajne jedzonko :-) Podstawą dania są pieczone na świeżo chlebki pita(przepis na nie łatwy i bezproblemu można go znaleźć w internecie ;-) po wyrobieniu ciasta i zostawieniu go do tzw wyrośnięcia, przystępujemy do zmieszania oliwy z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem :3 po uformowaniu i ułożeniu na blasze chlebków smarujemy je wcześniej przygotowaną oliwą.Następnie układamy na nich pokrojone kapary i suszone pomidory, a na sam koniec posypujemy serem i pieczemy w okolicach 15 min w temp 180 stopni. Podajemy ze świeżą bazylią i świeżym oregano Mam nadzieję, że wam się podoba i będzie wam smakować ;-)1 punkt
-
1 punkt
-
Chłodnik litewski Składniki: duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami 2 ogórki pół szklanki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 jajka ugotowane na twardo 2 ząbki czosnku 6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu (nie słodzonego!) pół szklanki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo. Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej boćwinki dodać można garść liści świeżego szczawiu. W wersji klasycznej do chłodnika dodaje się obrane szyjki rakowe lub kawałki pieczonej cielęciny, piersi z kury czy indyka.1 punkt
