Skocz do zawartości
Mada

Przepisy na najlepsze potrawy i najsmaczniejsze napoje

Polecane posty

Mada

W tym wątku możecie podawać przepisy na dania,które Wam smakują,potrawy,które polecacie

oraz przepisy na najsmaczniejsze napoje np własnej roboty itp. <ok>

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość

Podam linki, bo to nie są moje autorskie przepisy, zazwyczaj szukam czegoś w sieci, a potem przerabiam po swojemu (jeśli trzeba ;) )

 

Papryka faszerowana soczewicą i ryżem PRZEPIS

 

Pulpety w sosie pomidorowym z oliwkami zielonymi PRZEPIS

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Carlos

zrobilam te pulpety w sosie pomidorowym z oliwkami, wyszly calkiem smaczne :) z makaronem spaghetti

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
zrobilam te pulpety w sosie pomidorowym z oliwkami, wyszly calkiem smaczne :) z makaronem spaghetti

O, miło że skorzystałaś i cieszę się, że smakowały :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
To teraz ja cos dodam :) bez wzgledu na to czy Pania lubimy, czy nie ;) wkleje ten przepis choc sama jeszcze nie probowalam, zamierzam na weekend...

http://www.ofeminin.pl/przepisy/solianka-zupa-przepis-gessler-d50415.html

 

<mniam>

To wygląda przepysznie :) Korzystałam już z dwóch przepisów na zupy Magdy i wyszły bardzo dobre :) Ogólnie nie mam nic przeciwko tej pani, choć ma zwariowane usposobienie :D Pamiętam jak Gordon powiedział, że bałby się z nią zostać sam w pokoju <haha2>

 

Te klopsiki co podawałam, to ja robię bez bułki tartej i z pomidorami siekanymi bez skórki (z puszki), jakoś tak mi lepiej smakują:) ogólnie unikam panierki tam gdzie mogę;)

 

A wiecie, że nasza wróżka ma bloga kulinarnego i ma tam takie pyszności, że mniam :) Może sama się pochwali <haha2>

 

Spróbuję tą zupkę w wolnym czasie :) dzięki Carlos:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość

Szybki przepis na pulchne i miękkie ciasto na pizze, a nie na twardą podeszwę :D jeśli mam być szczery to... nie przypuszczałem ze aż tak polubię wałkowanie ciasta i fartuszek kuchenny <rotfl> ogólnie ja daje na oko 350-400g maki i 10-15g drożdży, a resztę wg. przepisu, mnie to wychodzi przyzwoicie :D czas pieczenia u mnie wtedy wynosi ok.15- 20 minut <rotfl> ja tylko zasugerowałem drobną zmianę parametrów technicznych podyktowana swoimi doświadczeniami... Oczywiście można to zrobić wg. przepisu zamieszczonego poniżej :D

 

mąka - 340 g

suszone drożdże -5 g

cukier -1,5 łyżeczki

sól 1,5 łyżeczki

oliwa -2 łyżeczki

letnia woda -250 ml

 

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą i uformować w kule.

Przykryć ciasto np. folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230C. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto na blasze od piekarnika i piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut. <rotfl>

 

Smacznego! :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ismena

O super, dziękuję! Przy najbliższej okazji wypróbuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karolina

Chłodnik litewski

 

chlodnik-litewski-1396244_m.jpg

 

Składniki:

 

duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami

2 ogórki

pół szklanki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 jajka ugotowane na twardo

2 ząbki czosnku

6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu (nie słodzonego!)

pół szklanki kwaśnej śmietany

 

Sposób przygotowania:

 

Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.

Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej boćwinki dodać można garść liści świeżego szczawiu. W wersji klasycznej do chłodnika dodaje się obrane szyjki rakowe lub kawałki pieczonej cielęciny, piersi z kury czy indyka.

  • Lubię! 1
  • Dziękuję! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agnes71

poprosze o przepisy na ciastka jesli ktoras z Was ma to chetnie skozystam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marika

A jakie konkretnie interesują Cię te przepisy? bo jeśli chodzi o ciastka, to jest wiele przepisów ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maleficent

Przepis zobrazowany <mniam>

 

7353_3dcd.gif

  • Dziękuję! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Elizka33

Hej forumowicze! :)

Ja wpadłam na pomysł na bardzo fajne jedzonko :-) Podstawą dania są pieczone na świeżo chlebki pita(przepis na nie łatwy i bezproblemu można go znaleźć w internecie ;-) po wyrobieniu ciasta i zostawieniu go do tzw wyrośnięcia, przystępujemy do zmieszania oliwy z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem :3 po uformowaniu i ułożeniu na blasze chlebków smarujemy je wcześniej przygotowaną oliwą.Następnie układamy na nich pokrojone kapary i suszone pomidory, a na sam koniec posypujemy serem i pieczemy w okolicach 15 min w temp 180 stopni. Podajemy ze świeżą bazylią i świeżym oregano :)

Mam nadzieję, że wam się podoba i będzie wam smakować ;-)

  • Dziękuję! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Essa

Ale smaka robicie ;) pysznie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
białadama

a ja zaczynam gustować w panierowanych warzywach :) np. cukinie smażone w panierce :) szybko i zdrowo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czapeczka86

Witam.

Ja ostatnio znalazlam fajny sposob na baklazany.

Przekroic wzdloz na pol i wewnetrzna str nieco ponacinac...przysolic,pieprz i papryka.

Do rozgrzanego piekarnika wlozyc wylozonego na blaszce wnetrzem do gory (20min/180°)

Potem przelozyc do szklanego zaroodpornego naczynia i na wewnetrzna strone baklazany przykryc na zmiane plasterkiem pomidora i mozzareli.bazylikum i znowu troche soli i pieprzu.polac nieco oliwa z oliwek

Zapiekac ok pol godz w zmniejszonej tem.do ok 160°.

Calosc podawac z ryzem

Smacznego

  • Dziękuję! 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
an23

Przepisy na najlepsze potrawy :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Luna

Nie lubię zbyt duzo czasu spędzać w kuchni zatem moje przepisy sa lekkie, łatwe i przyjemne w realizacji.

Podaje dwa moje "wymiatacze" na tajska pomidorowke i francuskie trójkaty z bananami.

 

Francuskie bananowce, które zawładną podniebieniem nawet najbardziej fit niejadka - przetestowane !:)

-ciasto francuskie (kupuje, najlepsze z Biedry dotychczas)

- dwa duze banany

-troche cukru

--cynamon

Ciasto dzielicie na 6 kwadratów,. drobniutko posiekane banany kładziecie pośrodku kwadratu, posypujecie cukrem i cynamonem, formujecie w trójkat.

Pieczecie okolo 25 minut w temp 220 stopni. Dla karmelowej Inki z mlekiem na zimno lub ciepło to wymarzony towarzysz.

 

Tajska pomidorówka, czas przygotowania gora 25 minut !

-makaron sojowy

-dobrej jakości mleko kokosowe

-passata ( zmiksowac dwie puszki pomidorów) plus pare swiezych pomidorów

-ostra papryka lub sos siriachi

- dla zwolennikow kuchni fusion dodatek :mozarella

Passate i pomidory miksuje, dodaje troche wody gotuje, dodaje mleko kokosowe czekam az sie wszystko zagotuje.

Makaron sojowy siup do wody i gotowy po paru minutach.

Do pomidorówki dodaje sirachi aby zbalansować słodycz kokosa pikantna paryka.

Dodajemy makaron. Kto lubi moze sobie wkruszyc mozarelle( to juz nie po tajsku ale ja bardzo lubie).

 

  • Dziękuję! 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
iwanek

Idzie jesień, więc bardzo polecam krem z dyni..

Składniki:

1 kg dyni

1 cebula

1 marchewka

śmietana

masło

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

grzanki

 

Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle.

Dynie  i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka,wlać ok. 2-3 szkl. wody i gotować, aż dynia zacznie się rozpadać.

Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i śmietaną. Całość zblendowac

Podawać z grzankami.

 

 

  • Lubię! 1
  • Dziękuję! 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Essa

Bardzo się przyda krem z dyni :)

 

Ja polecam brokuła z fetą - proporcje dowolne, można wymieszać na pastę i potraktować jako pastę do frytek z batatów. Można dodać płatki migdałów. Uwielbiam to połączenie.

Inne moje odkrycie to kotlety z selera (przepisy są w google) i do tego sos jogurtowy z kaparami. Pychotka :) Nie są to moje przepisy, ale łatwo je znaleźć w sieci :)

 

@MIMESIS - ostatnio zobaczyłam passatę i pomyślałam o Tobie :P

  • Lubię! 1
  • Dziękuję! 1
  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...