Essa Napisano Wrzesień 16, 2018 Napisano Wrzesień 16, 2018 Przy okazji znalazłam: Kotleciki jaglano-brokułowe :) Cytuj
Luna Napisano Wrzesień 16, 2018 Napisano Wrzesień 16, 2018 z dynia jeszcze poczekam chwile...jakos mam chcice na krem z ciecierzycy..podstawa to duo kurkumy od ktorej jestem uzalezniona 1 Cytuj
iwanek Napisano Wrzesień 16, 2018 Napisano Wrzesień 16, 2018 Przed chwilą, MIMESIS napisał: z dynia jeszcze poczekam chwile...jakos mam chcice na krem z ciecierzycy..podstawa to duo kurkumy od ktorej jestem uzalezniona Mmmm pewnie smaczne. Ja z cieciorki kotlety robię. A pasta z kurkumy świetna na przeziębienie 1 Cytuj
iwanek Napisano Wrzesień 19, 2018 Napisano Wrzesień 19, 2018 Dziś moja kuchnia serwuje na obiad warzywa w rękawie. Pomyślałem więc, że podzielę się z Wami,tym przepisem. Danie jest dziecinnie proste,ale bardzo smaczne. Możemy użyć dowolnych warzyw. Ja z reguły używam ziemniaków,marchewki i kapusty. Marchewkę należy pokroić w słupki,ziemniaki w cząstki,a kapustę jak się uda Wszystkie warzywa wrzucamy do rękawa do pieczenia, dodajemy ulubione zioła i przyprawy(w moim przypadku majeranek, zioła prowansalskie,bazylia, sól, pieprz )a także trochę oleju,by warzywa nie były zbyt suche. Mięsożercy mogą dodać pokrojone w większa kostkę mięso(w tedy olej jest zbędny). Wszystko należy wstawić do piekarnika na ok 1,5 godzin. 1 1 Cytuj
iwanek Napisano Wrzesień 23, 2018 Napisano Wrzesień 23, 2018 Z racji tego,iż nadszedł czas intensywnych zachorowań podzielę się przepisem na ZŁOTE MLEKO 1 część kurkumy i 2 części wody umieszczamy w garnku i gotujemy,aż otrzymamy gęstą papkę. Pastę przekładamy do słoiczka. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Spożywamy jako dodatek do grzanego mleka( łyżeczka na szklanke). Koniecznie trzeba pamiętać o szczpcie czarnego pieprzu. Można dodać miód. Napój ten ma właściwości przeciwzapalne. 1 3 Cytuj
Luna Napisano Wrzesień 23, 2018 Napisano Wrzesień 23, 2018 41 minut temu, iwanek napisał: Z racji tego,iż nadszedł czas intensywnych zachorowań podzielę się przepisem na ZŁOTE MLEKO 1 część kurkumy i 2 części wody umieszczamy w garnku i gotujemy,aż otrzymamy gęstą papkę. Pastę przekładamy do słoiczka. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Spożywamy jako dodatek do grzanego mleka( łyżeczka na szklanke). Koniecznie trzeba pamiętać o szczpcie czarnego pieprzu. Można dodać miód. Napój ten ma właściwości przeciwzapalne. a ja polece sciezke na skróty jak sie komus nie chce gotowac...czosnek bezzapachowy w kapsułkach kupiony w aptece, zażywany codziennie od jesieni i licho nie bierze 2 1 1 Cytuj
SowAna Napisano Wrzesień 23, 2018 Napisano Wrzesień 23, 2018 1 minutę temu, MIMESIS napisał: czosnek bezzapachowy to on nie pachnie w ogóle, czy jednak czuć przez pot (jeżeli dużo się połknie, tak jak przy normalnym)? Jak pozbyli się zapachu to może i części właściwości, muszę poczytać. Cytuj
Luna Napisano Wrzesień 23, 2018 Napisano Wrzesień 23, 2018 1 minutę temu, SowAna napisał: to on nie pachnie w ogóle, czy jednak czuć przez pot (jeżeli dużo się połknie, tak jak przy normalnym)? Jak pozbyli się zapachu to może i części właściwości, muszę poczytać. nie pachnie, jesli jest w kapsulkach to nawet na zoladku nie czuc ani w pocie, inaczej bym nie brala bo wołaliby na mnie skunks... ja od dwoch lat nie choruje, plus do tego jakis sport w miare regularnie, najlepiej jogging bo tez zwieksza odpornosc... 1 1 Cytuj
iwanek Napisano Wrzesień 23, 2018 Napisano Wrzesień 23, 2018 7 minut temu, MIMESIS napisał: nie pachnie, jesli jest w kapsulkach to nawet na zoladku nie czuc ani w pocie, inaczej bym nie brala bo wołaliby na mnie skunks... ja od dwoch lat nie choruje, plus do tego jakis sport w miare regularnie, najlepiej jogging bo tez zwieksza odpornosc... A ja co i rusz jakaś infekcje łapię. Niby lekko przechodzę,ale może warto było by taki czosnek jeść. W tedy żadne cholerstwo by się mnie nie czepialo... Cytuj
Luna Napisano Wrzesień 23, 2018 Napisano Wrzesień 23, 2018 2 minuty temu, iwanek napisał: A ja co i rusz jakaś infekcje łapię. Niby lekko przechodzę,ale może warto było by taki czosnek jeść. W tedy żadne cholerstwo by się mnie nie czepialo... nie kosztuje duzo a efekty sa, tylko to musi byc plyn a kapsulkach nie proszek( bo wtedy czuc na zoladku) , pij tez kefir, jedz kiszonki - podobno duzo chorób powstaje od nieprawidlowej pracy jelit i trzeba zadbac o prawidlowa ich prace Cytuj
iwanek Napisano Wrzesień 23, 2018 Napisano Wrzesień 23, 2018 1 minutę temu, MIMESIS napisał: nie kosztuje duzo a efekty sa, tylko to musi byc plyn a kapsulkach nie proszek( bo wtedy czuc na zoladku) , pij tez kefir, jedz kiszonki - podobno duzo chorób powstaje od nieprawidlowej pracy jelit i trzeba zadbac o prawidlowa ich prace Dzięki MIMESIS Cytuj
Essa Napisano Wrzesień 23, 2018 Napisano Wrzesień 23, 2018 Czystek też jest dobry na odporność 3 Cytuj
iwanek Napisano Wrzesień 23, 2018 Napisano Wrzesień 23, 2018 18 minut temu, Essa napisał: Czystek też jest dobry na odporność Wiem. I właśnie się nim racze 1 Cytuj
Marta5689 Napisano Listopad 18, 2018 Napisano Listopad 18, 2018 a ja podam przepis na pyszny farsz do naleśników wytrawnych pierś z kurczaka kawałki w przyprawie kebab KAMISA marchewka pokrojona w kostkę ananas w kostkę kukurydza pieczarki podsmażone na maśle i starty żółty ser po prostu pycha a do tego sos tysiąca wysp czyli majonez - ketchup, jogurt naturalny + bazylia, oregano, trochę cukru mniam 2 2 Cytuj
Essa Napisano Grudzień 2, 2018 Napisano Grudzień 2, 2018 Chciałam się podzielić wypróbowanymi koktajlami/smoothie - dobre w smaku, no i zdrowe Przepisy z Internetu, podaję źródło, gdzie możecie znaleźć ich więcej wg własnego smaku. Mój numer 1 (pyszny!): Koktajl słodko-szpinakowy: Zblenduj: - 2 szklanki liści szpinaku - 1 dojrzałą, obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę (może być bardzo dojrzała, super słodka), - 15 czerwonych winogron (czerwone słodsze lepsze, alternatywnie zielone - najlepiej bezpestkowe), - ok. 180 gram beztłuszczowego jogurtu greckiego (kupuję jeden duży kubek, jeden mały, dodaję wg uznania "na oko"), - 2 łyżki pokrojonego w kostkę awokado (zazwyczaj kupuję więcej - 2 awokado, dojrzałe oczywiście, łatwo odchodzące od pestki), - 1 lub 2 łyżki świeżego soku z limonki (u mnie idą 2 limonki). Szpinak - zapewnia dzienną rekomendowaną dawkę witaminy A (zdrowa skóra, włosy i oczy) oraz witaminę K (rozwój kości). Poza tym koktajl ten dostarcza: magnezu, potasu oraz witaminy C. Można pić na śniadanie. Kalorie: ok. 296 - w proporcjach podanych pierwotnie, ja biorę więcej zazwyczaj Przyspieszający metabolizm: Zblenduj: - ok. 180 gram beztłuszczowego jogurtu greckiego, - 10 migdałów, - 1/4 szklanki różyczek brokuła, - szklankę truskawek (mogą być mrożone), - 1/4 szklanki fasoli cannellini (biała fasola w puszce), - 3/4 szklanki zimnej zielonej herbaty (liściastej), - 1 łyżkę mielonego lnu. Jak ktoś chce to jeszcze szczypta cynamonu. Działanie: odchudzające, przyspieszające metabolizm i ograniczające apetyt. Kalorie: ok. 345. Przepisy ze strony: źródło. 2 1 Cytuj
Essa Napisano Luty 21, 2019 Napisano Luty 21, 2019 @Syrena a ja wciąż czekam na te Twoje przepisy jeśli masz coś, czym chcesz się podzielić, to tutaj też możesz 1 Cytuj
Syrena Napisano Luty 22, 2019 Napisano Luty 22, 2019 @Essa, a ja zapomniałam, obiecuję, że jutro dodam 1 Cytuj
iwanek Napisano Lipiec 12, 2019 Napisano Lipiec 12, 2019 Znalazłam ostatnio świetny przepis na chlebek dwuskladnikowy. Skladniki: 200g komisy ryżowej (suchej ) 180-200ml wody. Dodatki: I tu właściwie można dodać co się chce. W przepisie była czarnuszką,ja dałam jeszcze słonecznik i podsmażoną cebulkę. No i sól oczywiście. Wykonanie: Komose płuczemy i blendujemy z wodą. Masa musi być dość gęsta. Wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy placek o grubości ok 1 cm Pieczemy w temp 210 stopni przez 15-20 min. Odwracamy i pieczemy kolejnych 10. Chleb jest chrupiący i slodkawy w smaku. Fajna alternatywa dla chrupkiego pieczywa oraz wspaniały pomysł dla osób które muszą unikać drożdży. 2 1 Cytuj
Essa Napisano Listopad 23, 2019 Napisano Listopad 23, 2019 Dnia 16.09.2018 o 14:57, iwanek napisał: Idzie jesień, więc bardzo polecam krem z dyni.. Składniki: 1 kg dyni 1 cebula 1 marchewka śmietana masło Sól, pieprz, gałka muszkatołowa grzanki Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle. Dynie i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka,wlać ok. 2-3 szkl. wody i gotować, aż dynia zacznie się rozpadać. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i śmietaną. Całość zblendowac Podawać z grzankami. właśnie zrobiłam po raz pierwszy krem z dyni, nie sądziłam, że tak mi zasmakuje! zrobiłam z nieco innego przepisu, tam jeszcze wszedł bulion warzywny, czosnek, imbir. Na koniec posypałam pestkami dyni i orzechami. Ale przepysznie, chyba się uzależnie... 1 Cytuj
Essa Napisano Listopad 23, 2019 Napisano Listopad 23, 2019 Dnia 16.09.2018 o 21:15, Luna napisał: jaka dynie do tego ? hokkaido? może być hokkaido, ja właśnie z niej zrobiłam. Plusem jest, że nie trzeba jej obierać ze skórki. A inne to trzeba doczytać Dnia 16.09.2018 o 23:02, iwanek napisał: Ja lubię kotlety z brokuła. Gotuje się go rozgniata dodaje podsmażana cebulę sól pieprz jajo i bułkę tartą. Formuje się je jak na mielone. Obtacza w bułce i smaży. Podaje z sosem czosnkowym... Pycha leci następny w kolejce! mam fazę na brokuły ostatnio! widziałam dziś fajny przepis na omlet z cukinią i szczypiorkiem. Też muszę wypróbować. 2 Cytuj
iwanek Napisano Wrzesień 16, 2020 Napisano Wrzesień 16, 2020 @Mistiko specjalnie dla Ciebie przepis na ciasto maślankowe. Korzystalam z przepisu pochodzącego z tej strony: https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-na-maslance Smacznego 2 Cytuj
Akarris Napisano Październik 5, 2022 Napisano Październik 5, 2022 To mój własny przepis na sos czosnkowy. Składniki: - majonez - ketchup lub przecier pomidorowy - sól - pieprz - cukier - kilka ząbków czosnku Do szklanki dajemy cztery łyżeczki majonezu i dwie łyżeczki ketchupu, proporcje 2:1. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mozecie wedle uznania dodać 6 łyżeczek majonezu i 3 łyżeczki ketchupu gdy chcecie zrobić więcej sosu. Ścieramy na tarce jeden lub dwa ząbki czosnku i wsypujemy do szklanki. Gdy chcemy bardziej ostrzejszy smak, dodajemy większą ilość czosnku. Przyprawiamy szczyptą soli, cukru i pieprzu. Mieszamy. Sos można dodawać do kanapek, pizzy lub zapiekanek. Smacznego! 1 1 Cytuj
Polecane posty
Dołącz do rozmowy
Możesz zacząć pisać teraz i zarejestrować się później. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.